Demir cevheri vadeli işlemleri, zayıf talep ve düşen sevkiyatların etkisiyle yatay bir seyir izliyor. Piyasalar, Çin'deki yüksek liman stokları ve cansız talep karşısında dar bir aralıkta işlem görmeye devam ediyor. Son dönemde, piyasadaki belirsizlik ve arz-talep dengesizlikleri, demir cevheri fiyatlarını etkileyen başlıca faktörler arasında yer alıyor.
Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) işlem gören mayıs ayı demir cevheri kontratı, sabah saatlerinde yüzde 0,25 artışla 798 yuan/ton (yaklaşık 109,56 dolar) seviyesine yükseldi. Singapur Borsası'ndaki gösterge ocak ayı demir cevheri ise, TSİ 06.37 itibarıyla yüzde 0,24 artarak 105 dolar/ton seviyesine ulaştı.
Bir analist, demir cevheri fiyatlarının kısa vadede 770-820 yuan/ton arasında dalgalanmasının muhtemel olduğunu belirtti. Sevkiyatların yavaşlamasıyla arz baskısının bir miktar azaldığını, ancak talebin de nispeten zayıf kalmasına rağmen yüksek sıcak metal üretimi nedeniyle devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, Çin limanlarındaki yüksek stokların, fiyatların daha fazla yükselmesinin önünde bir engel oluşturduğuna dikkat çekti.
Piyasada, Avustralya'daki büyük bir tedarikçiden kaynaklanan arz kesintileriyle ilgili endişeler de önemli bir faktör oldu. Bu durum, çelik üretim bileşenlerinin fiyatlarının yükselmesine neden oldu. DCE'de koklaşabilir kömür fiyatları yüzde 0,75 oranında artarken, kok kömürü fiyatları ise yüzde 0,11 düştü.
Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki çelik fiyatları ise karışık bir seyir izledi. İnşaat demiri yüzde 0,24 artış kaydederken, sıcak haddelenmiş rulo yüzde 0,14 değer kazandı. Filmaşin ise yüzde 0,14, paslanmaz çelik ise yüzde 0,19 oranında değer kaybetti.
Demir cevheri ve çelik piyasalarında yaşanan bu dalgalanma, küresel ekonomideki belirsizliklerin ve arz-talep dengesizliklerinin etkisiyle kısa vadede sürebilir.