Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele programı çerçevesinde, ilkbahar dönemi Şap Aşılama Kampanyası'nda il genelinde 254 bin 310 baş sığıra şap aşısı yapılacağını duyurdu.

Şap Hastalığı ve Aşılama Kampanyasının Önemi

Şap Hastalığı, hayvanlarda ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalıktan korunmada aşılama büyük önem taşır. Şap aşısı, hastalığa karşı koruyucu olmasının yanı sıra, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri için de zorunludur. Aşılanmamış hayvanların sevklerine izin verilmez ve buzağı desteklemesinden yararlanamazlar.

Aşılama Programı ve Detayları

Aşılama programında 2 aydan büyük tüm hayvanların altı ay arayla, yılda iki kez aşılanması planlanmaktadır. Şap aşısı, gebeliğin her döneminde güvenle kullanılabilir ve aşılı hayvanlardan doğan buzağılar, annelerinden aldıkları bağışıklık ile hastalıktan korunur. Bu sayede verim kaybının önüne geçilir ve yetiştiriciler desteklemelerden faydalanabilir.

Kampanya Süresi

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından il genelinde Şap Hastalığına karşı uygulanacak olan ilkbahar dönemi Şap aşılama kampanyası, 13 Nisan 2025 tarihine kadar devam edecektir.

Denizlispor'da Doğal Gaz Krizi Denizlispor'da Doğal Gaz Krizi

Ek Bilgiler

  • Şap hastalığı, hayvan sağlığını ve ekonomik kayıpları tetikleyen önemli bir sorundur.
  • Aşılama, hayvanları hastalıktan korumanın en etkili yoludur.
  • Yetiştiricilerin aşılarını zamanında yaptırmaları, hem hayvan sağlığı hem de ekonomik kazançları açısından önemlidir.
Kaynak: Haber Merkezi