Isparta Valiliği ve Isparta Belediyesi’nin paydaşlığında akademisyenlerin katılımıyla Isparta’nın deprem afetine hazırlığının tartışıldığı ve deprem öncesi yapılması gerekenlerle ilgili yol haritasının belirlendiği “Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı”, kapanış oturumu ile sona erdi.

Isparta Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen kapanış oturumuna Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, akademisyenler, STK temsilcileri ve il müdürleri katıldı.

İl Müdürü Güçlü’den Çocuklara Karne Sürprizi İl Müdürü Güçlü’den Çocuklara Karne Sürprizi

Çalıştayda yaptığı konuşmada, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından halkın can kurtarabilmek için seferber olduğunu söyleyen Vali Aydın Baruş aynı hassasiyetin depreme duyarlılık konusunda olmadığını kaydederek, Isparta’nın deprem konusunda riskli bölgelerden biri olduğunun altını çizdi.

Vali Baruş, “Sizlerin de malumu olduğu gibi 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok geniş bir coğrafi alan eve çok büyük bir nüfus kitlesi etkilendi. Depremler olur olmaz hepimiz can kurtarma odaklandık. Onun arkasından hemen bu depremi yaşayan insanlarımızın, insani koşullarda nasıl barındırabileceği, temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceği konusunda bütün ülke seferber oldu. Depremin yaşanmasından belli bir süre geçtikten sonra ve 10 binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiğini anladığımızda gerçekten bu afetin ne kadar büyük bir afet olduğunu daha iyi kavramaya başladık. Deprem bölgelerine görevli olarak giden arkadaşlarımız etraftaki manzarayı müşahede ettiklerinde bazı çıkarımlar yapmaya başladılar. Yani hem depremin büyüklüğünü verdiği, zararın büyüklüğünü görme imkanı buldular hem de bu depremlere hazırlık konusunda ne kadar ihmalkar olduğumuzun farkına da vardılar. Depremin başlarında belediye başkanımız özellikle Hatay bölgesi Maraş bölgesini ziyaret etmişti. Ben de depremden yaklaşık bir ay bir buçuk ay sonra deprem bölgesinde görev yapmak üzere gittiğimde özellikle görevli olduğum ilçede Maraş Afşin ilçesinde sokakları gezerek bazı gözlemlerde bulunma fırsatım oldu. Şunu anladım. Biz afet yaşandığı zaman elimizden gelen her türlü çabayı göstererek tek bir yumruk halinde hareket edebiliyoruz. Ama depreme hazırlık konusunda maalesef bunu ortaya koyamıyoruz. Onun neticesinde de şehirler depreme hazır olmadığı için bu hem ekonomik kaybımız hem insan kaybımız çok fazla oluyor. Temel meselenin depremden sonra meydana gelen can kaybına üzülmek değil depreme hazırlıklı olmak olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Yaptığım gözlemlerde, tabii biz teknik eleman değiliz, mühendis değiliz, teknik bilgimiz yok ama sadece gözlemsel olarak baktığımızda bile eski yerleşim yerlerinin olduğu yerlerdeki hasarın az olduğunu ama sonradan gelişen alanlardaki hasarın çok daha büyük olduğunu gördüm. Onun için esas olanın şehirlerin depreme hazırlıklı olması gerektiğini düşünerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz, Belediye Başkanlığımızla da istişare ederek Isparta’nın depreme hazırlıklı olması için ki, Isparta büyük depremlere açık bir ülkede birinci derece deprem bölgesinde olan bir şehir. Isparta kent merkezinin ve ilçelerinin depreme hazırlıklı olması için neler yapılması gerektiği konusunda geniş bir istişare toplantısı düzenlenmesi gerektiği kanaatine vardık. Bu çalıştay bunun sonucudur. Bu çalıştay 2 günlük süre boyunca siz çok değerli bilim insanlarının da katkılarıyla meseleleri, özellikle depremden önce şehrin hazırlıklı olması açısından yapılması gerekenleri ortaya koyma bakımından çok büyük kazanımlar sağlayacaktır. Bu 2 günlük çalıştay sonucunda hocalarımızın dile getirmiş olduğu, diğer katkı veren mühendislerimizin dile getirmiş olduğu hususları arkadaşlarımızı raporlaştıracaklar ve bu raporlar hem belediyemiz için hem bizler için çevre şehircilik müdürlüğü için yön gösterici olacak” dedi.

Ardından, çalıştayın önem arz eden olan sonuç çıktıları katılımcılar ile paylaşıldı.

Editör: Haber Merkezi