Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin finansman ihtiyacı duyan işletmelerine yönelik olarak 70 milyar liralık bir kredi imkanı sağladı. Bu kredi imkanının 30,5 milyar lirası, depremden etkilenen işletmelere ayrıldı. Bakanlık, Hazine destekli kefalet sistemi aracılığıyla, yatırım, ihracat ve deprem bölgesindeki işletmeleri önceliklendirdi. 8 Kasım itibarıyla, 9 destek paketinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte toplamda 20 bin 234 kredi işleminde 59 milyar lira kredi kullandırıldığı belirtildi. Deprem bölgesindeki işletmeler ise bu kredilerden önemli ölçüde faydalandı.
Girişim Sermayesi Desteği
Bakanlık, aynı zamanda yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimleri desteklemek için girişimcilik ekosistemine yatırım yapmayı sürdürüyor. Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu ile Tech-InvesTR Programı kapsamında yaklaşık 925 milyon lira kaynak aktarılırken, bu fonlar aracılığıyla 247 girişim şirketine yatırım yapıldı. Ayrıca, Türkiye Kalkınma Fonu bünyesinde 50 milyon dolar büyüklüğünde bir üst fon da faaliyete geçirildi.
Çiftçilere ve Esnafa Destek
Tarımsal üreticiler için önemli finansman desteği sağlanmaya devam ediyor. Ekim ayı itibarıyla 879 bin üreticiye Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 356 milyar lira Hazine faiz destekli kredi kullandırıldı. Bu kredilerdeki faiz yükünün ortalama yüzde 70’ini Bakanlık karşılıyor. Ziraat Katılım Bankası da 2 bin 204 üreticiye 7 milyar liralık Hazine kar payı destekli finansman sağladı. Böylelikle, tarımsal üreticilere sağlanan toplam finansman desteği 529 milyar liraya ulaştı.
Esnaflara yönelik olarak ise Halkbank aracılığıyla 197 bin esnafa 96 milyar lira Hazine faiz destekli kredi sağlandı. Bu kredilerdeki faiz desteği, yaklaşık olarak yüzde 50 oranında Bakanlık tarafından karşılanırken, yıl sonuna kadar esnafa verilen faiz desteğinin 37,7 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Ekonomiye Can Suya Olmaya Devam Ediyor
Hazine destekli kefalet sistemi, girişimcilikten tarımsal üretime kadar birçok alanda ekonomik büyümeyi desteklemeye devam ediyor. Bakanlık, sektörlere yönelik finansman imkanlarını artırarak sürdürülebilir büyüme sağlamayı hedefliyor.