Ramazan Bayramı'nın yaklaşması ile beraber Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, vatandaşları duha namazına yönlendirdi. Sayar, 'Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz, bayram namazı vaktinde evlerinde Allah rızası için 'duha namazı' kılınması. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar' dedi. Bu açıklama ardından duha namazının kılınışıyla ilgili merak edilenler araştırılmaya başlandı. Peki, bayram namazı yerine tavsiye edilen duha namazı nedir ve duha namazı nasıl kılınır? Duha namazı kaç rekat kılınır? Duha Namazı Nasıl Kılını, Duha Namazı Kaç Rekattır ?
11 ayın sultanı ramazan aynın bitimine sayılı günler kala milyonlarca vatandaş ramazan bayramında kılınabilecek olan Duha namazı ile ilgili merak edilen soruları araştırmaya başladı. Bayramda Corona virüsü önlemleri kapsamında 81 şehirde sokağa çıkma yasağının uygulanacak olması sebebi ile bayram namazının evlerde kılınıp kılınamayacağı merak konusu olmuştu. Normal şartlar altında 24 Mayıs'ta camilerde kılınacak olan bayram namazı yerine "duha namazı" tavsiyesi yapıldı. İşte Diyanet'in duha namazı açıklaması ve duha namazının kılınışı ile ilgili detaylı bilgi...
"DUHA NAMAZI NASIL KILINACAK"Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır.Sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler. Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için 'duha namazı' kılarlar. 'Kuşluk duha namazı' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz.
"DUHA NAMAZI NEDİR, NE ZAMAN KILINIR"İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)
"DUHA NAMAZI KAÇ REKAT KILINIR" Hadis kaynaklarında sıklıkla teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Fakat dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).