Dünya Bankası, dünyanın en yoksul ülkelerine yönelik kredi ve hibe sağlamak amacıyla yaklaşık 24 milyar dolar topladığını duyurdu. Banka, bu fonları kullanarak toplam harcama gücünü 100 milyar dolara çıkarabileceğini belirtti.
Dünya Bankası sözcüsü, AFP’ye verdiği demeçte, bağışçı ülkelerin, Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) olarak bilinen bankanın imtiyazlı kredi verme kolunu yenilemek için 23,7 milyar dolar taahhüt ettiğini açıkladı. Bu fonlar, banka tarafından finansal piyasalardan borçlanarak daha da artırılabilir, bu da bankanın 100 milyar dolarlık yeni kredi ve hibeye erişim sağlamasını mümkün kılacaktır.
Banka, yaptığı açıklamada, IDA21 yenilemesinin tarihi bir başarı olduğunu belirterek, bağışçılar ve müşterilerden gelen güvenin bu başarının temel nedeni olduğunu vurguladı. Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, bu fonların 78 gelişmekte olan ülkeye sağlanacağını ve sağlık, eğitim, altyapı ve iklim dayanıklılığı gibi alanlarda yatırımlar yapılacağını belirtti. Banga, ayrıca bu fonların ekonomilerin istikrara kavuşmasına ve yeni iş fırsatlarının yaratılmasına yardımcı olacağını ifade etti.
Dünya Bankası’na göre, IDA, piyasa altı iklim finansmanının en büyük kaynağı haline geldi ve son on yılda kullanılan fonların üçte ikisi, Afrika ülkelerine destek sağlamak amacıyla kullanıldı. IDA’nın yenilenmesi, Dünya Bankası’nın faaliyetlerinin önemli bir parçası olup her üç yılda bir gerçekleştirilen bir süreçtir. Finansmanın büyük kısmı ise ABD, Japonya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden sağlanmaktadır.
ABD, bu yıl IDA’ya rekor düzeyde 4 milyar dolar fon sağlamayı taahhüt ederken, Norveç ve İspanya gibi diğer ülkeler de katkılarını önemli ölçüde artırdı. Son yıllarda, IDA yardımlarından faydalanan 35 ülke, gelişmekte olan ekonomi statüsünden mezun oldu. Bu ülkeler arasında Çin, Türkiye ve Güney Kore de bulunuyor ve bu ülkeler artık fon için bağışçı konumundalar.