Yurttan Haberler

Dünya Piyasaları Karışık Seyirde

ABD'de açıklanan olumlu şirket karlılıkları, yatırımcıları temkinli olmaya yönlendirirken, Japonya'daki genel seçimler öncesi belirsizlikler de dikkat çekiyor.

Abone Ol

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ve yoğunlaşan bilanço döneminin etkisiyle karışık bir seyir gözlemleniyor. Yatırımcıların temkinli davranışları ve Japonya'da bu pazar yapılacak genel seçimler öncesindeki belirsizlik, piyasalardaki dalgalanmalara neden oluyor.

ABD'de, açıklanan şirket karlılıkları genellikle beklentilerin üzerinde kalırken, bu durum ekonomik aktivitenin canlı kaldığını gösteriyor. Ancak, bu olumlu tablo enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hedeflediği seviyeye ulaşmasının zaman alabileceği ihtimalini de beraberinde getiriyor.

Analistler, önümüzdeki günlerde açıklanacak makroekonomik verilerin dikkatle izleneceğini belirtirken, Fed'in gevşeme hızının güçlü ekonomik aktivite nedeniyle etkilenebileceğine dikkat çekiyor. Son verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 19 Ekim ile biten haftada 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu durum, iş gücü piyasasının dayanıklılığını koruduğunu gösteriyor ve işsizlik maaşı başvurularındaki azalış, Fed'in agresif faiz indiriminden kaçınacağı beklentilerini güçlendiriyor.

Ayrıca, ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ekimde 0,5 puan artışla 47,8'e çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde bir performans sergiledi. Hizmet sektörü PMI ise 0,1 puan artarak 55,3 seviyesine yükseldi. Ülke genelinde yeni konut satışları da eylülde yüzde 4,1 artışla 738 bine ulaşarak Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Fed yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda enflasyon baskılarının azaldığına ancak henüz hedef seviyeye ulaşmadığına dair yorumlar dikkat çekiyor. Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, son aylarda enflasyon verilerinde iyileşme görülmesine rağmen henüz işin bitmediğini vurguladı.

Kurumsal alanda ise, üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayan Tesla, hem üretim ve teslimatlarında hem de kar ve gelirlerinde artış bildirdi. Şirketin CEO'su Elon Musk, gelecek yıl araç satışlarında yüzde 30'a kadar artış beklediklerini duyurdu. Tesla'nın hisseleri, dün yaklaşık yüzde 22 artışla 2013'ten bu yana en yüksek günlük kazancını elde etti. Bununla birlikte, gelirleri piyasa beklentilerinin altında kalan Amerikan teknoloji şirketi IBM'in hisse fiyatı yüzde 6'dan fazla geriledi.

Boeing çalışanları ise, maaşlarına dört yıl içinde yapılacak yüzde 35'lik zam teklifini reddederek greve devam kararı aldı. Şirketin hisseleri bu gelişmeyle birlikte yüzde 1,2 değer kaybetti.

Öte yandan, ABD'de Donald Trump ve Kamala Harris arasındaki başkanlık yarışında yakın sonuçlar, ülkedeki siyasi rekabet ortamını desteklerken, belirsizlikleri de artırıyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakılırken, aralık ayında da faiz indirimi yapılacağına yönelik tahminler yüzde 72 seviyesinde fiyatlanıyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün 3 baz puan azalarak 4,21 seviyesinden günü tamamlarken, şu sıralarda yüzde 4,20 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi de yüzde 0,4 düşüş kaydederek yeni güne 104,1 seviyesinden başladı.

Altın fiyatları ise dün yüzde 0,8 değer kazanarak 2.736 dolardan günü kapatırken, şu anda 2.726 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise dünkü kapanışın yüzde 0,1 altında 75,2 dolardan alıcı buluyor.

New York Borsası'nda, Dow Jones endeksi yüzde 0,33 değer kaybederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,21 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,76 değer kazandı. Avrupa borsalarında ise pozitif bir seyir hakimken, makroekonomik veriler resesyon endişelerini besliyor.

Avro Bölgesi'nde eylülde 51,4 olan hizmet sektörü PMI, ekimde 51,2'ye düşerek son 8 ayın en zayıf seviyesini gördü. Almanya'da imalat sanayi PMI, ekim ayında 40,6’dan 42,6 puana çıkarak son 3 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Ancak, hizmet sektörü PMI'nın da 50,6’dan 51,4 puana yükselerek, son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaşması dikkat çekti.

Kurumsal tarafta ise Renault modellerine olan talep artışı, şirketin üçüncü çeyrek bilançosuna olumlu yansırken, hisseleri yüzde 4,7 artışla günü kapattı. İngiliz bankası Barclays'ın üçüncü çeyrek bilançosu da beklentilerden iyi geldi ve şirket hisseleri yüzde 4'ten fazla yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin açıklamaları, faiz indirim hızına ilişkin sinyaller arayan yatırımcılar için önemli. ECB Üyesi Martins Kazaks, önümüzdeki toplantılarda bir dizi seçeneğin değerlendirileceğini ve bu seçenekler arasında faiz oranlarının sabit tutulması veya daha büyük adımlarla indirim yapılmasının da yer aldığını belirtti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin aralık toplantısında 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puan ihtimali de dikkate alınıyor.

Tüm bu gelişmeler sonucunda, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,13 değer kazanırken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yatay seyretti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya tarafında ise, Japonya hariç pozitif bir seyir hakim. Japonya'daki genel seçimler öncesi yatırımcıların risk iştahının törpülendiği belirtiliyor. Japonya'da bugün açıklanan verilere göre, Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 1,8 artış gösterdi.

Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) politika faizi niteliğindeki 1 yıl vadeli borçlanma faizinin (MLF) yüzde 2 seviyesinde sabit tutulma kararı alması, piyasalarda önemli bir gelişme olarak kaydedildi. Bu durum, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarındaki indirimin etkisini sınırlayabilir.

 Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,81 değer kazanarak 8.872,85 puandan tamamladı. Dolar/TL ise yüzde 0,1 azalarak 34,2565'ten kapanırken, bugün bankalararası piyasada önceki kapanışa paralel 34,2900’dan işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranının, yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi, ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 8.900 ve 9.000 seviyelerinin direnç, 8.800 ve 8.700 puanın destek konumunda olduğu ifade ediliyor.