Ehliyetsiz sürücü virajda kontrolü kaybedip bahçeye uçtu: 1 yaralı Ehliyetsiz sürücü virajda kontrolü kaybedip bahçeye uçtu: 1 yaralı

Eğirdir ilçesinde 2018 yılında başlayan ve halihazırda devam eden 1 dekar safran yetiştiriciliğine 2.5 dekar daha eklenerek ilçedeki safran yetiştiriciliği 3.5 dekar alana ulaşmıştır. Eğirdir ilçe tarım ve orman müdürlüğünün hazırlamış olduğu projeye Isparta il özel idaresi de %75 hibe Desteği vermiştir. Proje kapsamında projeden  10 çiftçi faydalanmıştır. Kişi başına 35 kg safran soğanı dağıtılmış ve her çiftçi de 250 metrekare alana safran soğanlarını dikmiştir. Proje dışında Eğirdir Belediyesi de Eğirdir ilçesinde safran yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına destek olmak amacıyla 100 metrekare alana safran soğanlarını dikmiştir. Ülkemizde son yıllarda dikimi artan safran yetiştiriciliğinde ülkemiz İhracat talebini katşılayamamaktadır. 

  •  Safran dünyanın en pahalı baharat bitkisidir.
  •  Sadece can suyu verilerek susuz tarım ile yetiştiriciliği yapılmaktadır.  
  •  Makine gücüne gerek duyulmadan el işçiliği ile yetiştiriciliği yapıldığı için gramı altın ile eş değer tutulmaktadır.
  •  Safranı safran yapan en önemli özellik safran yetiştiriciliğinde insan elinin safrana değmesi gerekmektedir. Dağda çıkan çiğdemler safran değildir.
  •  Safran kanser hastalarının tedavisinin kullanılmasını yanı sıra miktarının 100000 katını boyadığı için boya sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca gıda sektöründe çorba, pilav, tatlı ve et yemeklerinde kullanılmaktadır. 

Eylül ayında dikimi yapılan safranın bir buçuk ay gibi kısa süre içerisinde  ekim aynının  son günleri ile kasım ayının ortasına kadar hasat yapılacaktır.

Editör: Uğur A. Topak