Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, bugün yaptığı açıklamada "Öğretmen eğitimleri, MEB, YÖK ve eğitim fakülteleriyle birlikte yapılandırılacak" dedi

YÖK tarafından Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin ev sahipliğinde, 22-23 Eylül' tarihleri arasında ‘Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı’ düzenlendi.

Çalıştayın açılış konuşmalarını Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran yaptı.

Çalıştaya, edinilen bilgilere göre 41 eğitim bilimleri fakültesinden 189 öğretim üyesi ile 29 eğitim bilimleri enstitüsünün yöneticileri ve MEB’den ilgili uzmanlar katıldı.

MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran, MEB ve eğitim fakültelerinin öğretmenlerin mesleki gelişimiyle ilgili çalışmaları birlikte yürüteceklerini söyledi.

Safran, "Öğretmen eğitimleri, MEB, YÖK ve eğitim fakülteleriyle birlikte yapılandırılacak. Kısa zaman içinde YÖK ile bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu konuda MEB’in projelerini YÖK yetkililerine anlatacağız. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile yaptığımız ön görüşmede konuyla ilgili aldığımız prensip kararını bir protokole bağlayacağız. Öğretmen eğitimlerine ait çalışmalarda bu protokol doğrultusunda hareket edilecek" dedi.

Mehmet Şişman, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2017-2018 Akademik Yılı açılış törenindeki konuşmasında öğretmen yetiştirme konusuna ve öğretmen niteliğinin geliştirilmesine vurgu yaptı. Bu konunun masaya yatırılması ve etkin bir eylem planı ortaya konulması şart" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve ekibinin iş başına gelmesiyle ülkede olumlu bir hava oluştuğunu ve herkesin beklentilerinin çok yükseldiğini anlatan Şişman, bu olumlu havayı devam ettirebilmek ve eğitim sistemi adına yararlı işler yapmak için herkesin kafa yorması ve taşın altına eline koyması gerektiğini belirtti.

Mehmet Şişman, "Bölüm ve anabilim dallarını yeniden yapılandırdık. Öğretmenlik lisans programlarını güncelledik. Öğretmenlik alanları için baraj uygulaması getirdik. İkinci öğretim programlarını tedricen kapatmaya başladık. Bazı programlar için puan türünü değiştirdik, kontenjanları azaltmaya başladık. MEB'de çalışan 1 milyon öğretmenin yüzde 1.43'ü enstitü, yüzde 2.24'ü ön lisans, yüzde 87.36'sı lisans, yüzde 9.29'u yüksek lisans, yüzde 0.14'ü doktora mezunu.

İki gün süren çalıştayın bazı konu başlıkları arasında, ‘Öğretmenlik alanlarında lisansüstü eğitim açma standartları, ‘Uzaktan eğitime dayalı lisansüstü eğitim programları, ‘Lisansüstü eğitim-öğretim süreçleri’, ‘Lisansüstü eğitimde kurumlar arası iş birliği ve hareketlilik’, ‘Araştırma, tez, proje konuları ve yazım süreçleri’, ‘Lisansüstü programlarda akreditasyon’, ‘Programlardan mezunların istihdamı’ başlıkları yer aldı.

Çalıştayın kapanış oturumunda 34 çalışma grubu tarafından ele alınan eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanında sürdürülen lisansüstü eğitimde yaşanan sorunlara ve fırsatlarla ilgili hazırlanan raporlar tartışıldı.

Çalıştayla ilgili ayrıntılı rapor, önümüzdeki günlerde tüm kamuoyu ile paylaşılacağı söyleniyor.

ü
Editör: Haber Merkezi