Emekli Meclisleri Sendikası, “Eşeler’de maden olmaz, yaşam var” diyerek çevre raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Emekli Meclisleri Sendikası (EMS) Genel Çevre ve Ekoloji Sekreterliği, Burdur’un Karamanlı, Tefenni ve Yeşilova ilçeleri ile Denizli’nin Acıpayam ilçesi sınırlarında yer alan Eşeler Dağı’nda planlanan krom madeni projesine ilişkin hazırladığı çevresel etki raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Raporda, 2011 yılında ruhsat alan ve 2023’ten itibaren faaliyetlerini genişletmek isteyen Z...A.Ş. adlı şirketin bölgede açık ocak madenciliği yapma planlarının, ciddi çevresel ve sosyal riskler taşıdığı vurgulandı.

Salda Gölü ve su kaynakları tehlikede

Eşeler Dağı'nın, Salda Gölü’nü ve çevre köylerin içme suyunu besleyen yeraltı su kaynaklarının merkezinde yer aldığına dikkat çekilen raporda, dinamit patlatmalarıyla yapılan madenciliğin su yataklarını kurutabileceği ve yeraltı su yollarını bozarak Salda Gölü’nü kuruma riskiyle karşı karşıya bırakabileceği belirtildi. Raporda, daha önce Niyazlar Köyü’nde yapılan patlamalar sonucunda su kaynaklarının kesildiği örneği verildi.

Ekosistem ve hayvancılık tehlike altında

Raporun içinde, Eşeler Yaylası’ndaki 500 ila 700 yaşındaki karaçam, ardıç ve meşe ormanlarının yanı sıra bölgeye özgü endemik bitki türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altı çizildi. Ayrıca, Karamanlılıların hayvancılıkla geçimini sağladığı yayla alanlarının maden faaliyetiyle yok olabileceği kaydedildi.

Yerel halk ve çevreciler ayakta

“Eşeler Yaylama Dokunma İnisiyatifi” öncülüğünde başlatılan imza kampanyası ve 8 Nisan’da Güney Köyü’nde düzenlenen ÇED toplantısında köylüler, “Eşeler Yaylası hepimizin, susarsak yarın çok geç olacak!” diyerek maden karşıtı duruşlarını ortaya koydu. Toplantıya çevreciler, demokratik kitle örgütleri ve uzmanlar da katıldı.
Prof. Dr. Erol Kesici ise madenin Salda Gölü’nün doğal yapısını bozabileceği, gölün suyunda çekilme ve kirlilik artışına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yargıdan önemli karar

Raporda, Danıştay 4. Dairesi’nin, Eşeler Yaylası’nda yapılmak istenen krom maden ocağına ilişkin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal ettiğine de dikkat çekilerek, hukuki sürecin halk ve çevre adına önemli bir kazanım olduğuna yer verildi.

“Takipçisi Olacağız”

Emekli Meclisleri Sendikası Genel Çevre ve Ekoloji Sekreterliği adına açıklamada bulunan Sadrettin Urhan, “Eşeler Dağı’ndaki doğa katliamına karşı sessiz kalmayacağız. Bu sürecin yakından takipçisi olacağız ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Eşeler Dağı’nda maden projesi, sadece bir çevre meselesi değil; aynı zamanda yaşam hakkı ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk meselesidir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi