Yeni bir araştırma, Galapagos Adaları’ndaki kuşların trafik gürültüsüne bağlı olarak davranışlarını değiştirdiğini, sık sık araçlara maruz kalanların daha yüksek seviyelerde saldırganlık gösterdiğini keşfetti. Animal Behaviour dergisinde yayınlanan ve Anglia Ruskin Üniversitesi (ARU) ile Viyana Üniversitesi Konrad Lorenz Araştırma Merkezi’nden uzmanlar tarafından yönetilen araştırmada, araç gürültüsünün Galapagos sarı ötleğenleri (Setophaga petechia aureola) üzerindeki etkisi incelendi.

Ekvador kıyılarından 500 milden daha uzak olan Galapagos Adaları, sahip olduğu benzersiz endemik türler nedeniyle doğal bir yaşam laboratuvarı olarak kabul edilmektedir. Galapagos sarı ötleğeni, Amerika’daki diğer sarı ötleğenlerden genetik olarak farklıdır ve bir alt tür olarak sınıflandırılır. 1835’te Galapagos Adaları’na yaptığı ziyaret, Charles Darwin’e doğal seçilimle evrim teorisini geliştirmesi için ilham vermiştir. Ancak son yıllarda, turizmdeki artışla birlikte insan nüfusu hızla artmış, bu da adaların yollarında daha fazla araç olmasıyla sonuçlanmıştır.

Araştırma, Floreana ve Santa Cruz adalarında yaşayan Galapagos sarı ötleğenlerinin 38 farklı konumda kaydedilmiş trafik gürültüsü eşliğinde kuş şarkılarının çalınmasını, bir davetsiz misafiri simüle etmesini içermekteydi. 20 yerin en yakın yola 50 metre, 18’inin ise 100 metreden fazla uzaklıkta olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar, kuşların şarkıları ve fiziksel, saldırgan davranışları üzerinde bu gürültü ile yapılan deneylerin etkilerini incelediler.

Trafik gürültüsüyle yapılan denemeler sırasında, yol kenarındaki bölgelerde yaşayan Galapagos sarı ötleğenlerinin saldırganlık seviyelerinin arttığı, oysa yollardan uzak yaşayan kuşların daha az saldırgan davrandığı gözlemlendi. Ayrıca, Floreana Adası’nda, sadece yaklaşık 10 araç bulunmasına rağmen, gürültüye verilen tepkilerin etkisi görüldü.

Santa Cruz adasında ise, trafik gürültüsüne maruz kalan kuşların şarkılarının süresini artırdığı belirlendi. Bu, gürültü deneyimine bağlı olarak kuşların şarkılarında uzun vadeli adaptasyonlar yaptığına dair bir kanıt sunmaktadır. Ayrıca, her iki adadaki kuşların, yola yakın olup olmadıklarına bakılmaksızın, şarkılarının minimum frekanslarını artırarak düşük frekanslı trafik gürültüsünün şarkılarıyla örtüşmesini engellemeye çalıştığı gözlendi.

Dr. Çağlar Akçay, Anglia Ruskin Üniversitesi (ARU) Davranışsal Ekoloji Kıdemli Öğretim Üyesi, şunları belirtti: “Kuşlar, toprak savunması sırasında şarkı söyleyerek saldırgan bir sinyal gönderirler. Ancak trafik gibi dış gürültü, bu iletişimi engelliyorsa, fiziksel saldırganlık göstererek tepki vermek uygun bir davranış olabilir. Sonuçlarımız, yol kenarındaki kuşların, düzenli olarak trafik gürültüsüne maruz kaldıkları için saldırganlık seviyelerini artırmayı öğrendiklerini göstermektedir.”

Akçay, aynı zamanda, kuşların şarkılarını ayarlayarak gürültüyle başa çıkmaya çalıştıklarını ve bu davranışsal esnekliğin, gürültü kirliliğinin yaban hayatı üzerindeki etkilerini azaltmak için dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Slavko Vincic'in yönettiği maçlar dikkat çekiyor! Slavko Vincic'in yönettiği maçlar dikkat çekiyor!

Kaynak: https://www.aru.ac.uk/news/galapagos-birds-exhibit-road-rage-due-to-noise

Fotoğraf: Çağlar Akçay

Kaynak: Haber Merkezi