MUHABİR SENEM OK/Isparta’da kolonyacılık mesleğini sürdüren Eyüp Yavuz insanların geçmişten beri dolum kolonyayı alışkanlık haline getirdiğini belirterek “Bilhassa bayram haftalarında çok kalabalık olur. Dolum yapmak için herkes evinden şişesini getirir ve çoğunlukla dolum üzerine çalışırız” dedi.
Isparta’nın tek dolum kolonyacısı 68 yaşındaki Eyüp Yavuz, Fatih Çarşısı içerisinde bulunan küçük dükkanında müşterilerini ağırlıyor. Geçmişten günümüze bayramlarda misafirlere kolonya ikram edildiği Türk kültüründe dolum kolonya daha çok tercih ediliyor.
Isparta’da devraldığı dükkanda mesleğini sürdüren Eyüp Yavuz, çeşitlilik açısından Isparta’nın tek dolum kolonya yapan esnafı olduğunu söyledi.
Dolum kolonyanın hazır paket kolonyaya göre daha ucuz olduğunu kaydeden Yavuz, “kolonya olarak aynı içeriğinde değişen hiçbir şey yok. Fabrikadan 5 litre olarak geliyor. Bunları açıyoruz damacanalara döktükten sonra gelen herkesin şişesine göre dolum yapıyoruz” dedi.
İnsanların günümüzde dolum kolonyayı tercih ettiğini belirten kolonyacı Eyüp Yavuz “Yıllardır bir alışkanlık var. Bilhassa bayram haftalarında çok kalabalık olur. Dolum yapmak için herkes evinden şişesini getirir ve çoğunlukla dolum üzerine çalışırız” ifadelerine yer verdi.
Küçük dükkanında 5-6 çeşit kolonya doldurduğunu dile getiren Yavuz, en çok talep edilen kolonyaların tütün, limon, amber ve okyanus ağırlıklı olduğunu söyledi.
Kolonyaların içeriğinde katkı maddesi olmadığını vurgulayan Esnaf Eyüp Yavuz “İmalatımız yoktur. Direkt fabrikadan gelip aynı şekilde vatandaşlara satışını yapıyoruz” dedi.