Genel Sağlık-İş Burdur Şubesi, Burdur İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde Aile Hekimliği Yönetmeliği ile ilgili basın açıklaması düzenledi.
Bugün saat 12.30’da gerçekleşen Genel Sağlık-İş Burdur İl Temsilcisi Ümit Gümüştaş tarafından yapılan basın açıklamasına Genel Sağlık İş Sendikası üyeleri, Türk Tabipler Birliği Isparta Burdur Şubesi, KESK ve bileşenleri, Emekliler Meclisi Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası ile sağlık çalışanları katıldı.
Temsilci Gümüştaş, sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, üçüncü defa iş bıraktıklarını ifade etti.
Sağlık çalışanlarının, aile hekimlerinin sorunlarını, sıkıntılarını ve taleplerini ifade eden Gümüştaş, eziyete döndüğünü iddia ettikleri Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliğinin derhal geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Temsilci Gümüştaş: “Aile Sağlığı merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin maaşları, ilçe sağlık müdürlüğü ve idari bürolarda çalışanların çok altına inmiş, entegrelerde çalışan aile hekimi, hemşire ve ebelere düşüşün üstüne beşer nöbet eklenince toplu istifalar olmuştur. Bu sorun çözülemediği takdirde ASM’ler de ve Entegre ilçe hastanelerinde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacaktır.” dedi.
Temsilci Ümit Gümüştaş, sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için taleplerini hatırlattı.
Gümüştaş, taleplerinin sadece kendi hakları için değil halkın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için önemli olduğunu söyleyerek, 5 talebini şu şekilde sıraladı:
“1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.
4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.”
5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARI SLOGANLARLA PROTESTO ETTİ
Aile Hekimlerinin ve aralarında sağlık çalışanlarının da iş bıraktığı eylem ve basın açıklamasında çalışanlar, sloganlar attı.
Hekimler ve sağlık çalışanları “Direne direne kazanacağız, Birleşe birleşe kazanacağız, Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz Sağlık haktır, satılamaz, Yaşasın örgütlü mücadelemiz, ” sloganları attılar.