İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Aralık 2024 dönemi sonuçlarını açıkladı. Endeks, 50’nin üzerinde gerçekleştiği için ihracat pazarlarında iyileşme yaşandığını gösteriyor. Aralık ayında endeks 50,9’a yükseldi. Bu iyileşme ılımlı olmakla birlikte Kasım ayına göre daha belirgin düzeyde bir artış gösterdi.

Endeks, Türkiye'nin imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçerken, 50'nin altındaki değerler bozulmaya işaret ederken, 50'nin üzerindeki değerler iyileşmeyi gösteriyor. Kasım ayında 50,6 olan endeks, Aralık'ta 50,9’a yükselerek ihracat pazarlarındaki taleplerin yılın son ayında da pozitif seyrini sürdürdüğünü ortaya koydu.

Orta Doğu bölgesinde en güçlü üretim artışı Suudi Arabistan’da görüldü. Aralık ayında ekonomik büyüme oranları Orta Doğu’da dikkat çekici bir şekilde arttı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de sekiz aylık zirveye ulaşarak güçlü bir büyüme kaydetti. Kuveyt’te üretim hızlı artarken, Katar’da artış daha ılımlıydı. Mısır ve Lübnan ise daralma gösterdi. Bu altı ülkenin toplamı, Türkiye'nin imalat sanayi ihracatının yaklaşık %7'sini oluşturuyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üretim de hızla arttı. ABD, Türkiye'nin imalat sanayi ihracatında %6’lık bir paya sahip ve Aralık ayında burada da büyük bir büyüme kaydedildi. Üçüncü ay üst üste ivme kazanan ekonomik aktivite, Nisan 2022'den bu yana en yüksek hıza ulaştı. Avrupa'da ise daha karışık bir tablo vardı. İngiltere, İspanya, İrlanda, Yunanistan, Kazakistan ve Rusya'da büyüme kaydedilirken, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Romanya, Avusturya, Polonya ve Çekya'da üretim hacimlerinde düşüş görüldü.

Hindistan ise güçlü büyüme eğilimini korudu. Aralık ayında Hindistan, Suudi Arabistan ve BAE'nin ardından en hızlı genişlemenin kaydedildiği üçüncü ülke oldu.

Kerimcan Durmaz ve Atakan Yılmaz tutuklandı! Kerimcan Durmaz ve Atakan Yılmaz tutuklandı!

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının 2024 yılı boyunca ihracat ikliminde iyileşme kaydettiklerini, ancak dünya genelinde farklı bölgelerde çelişkili eğilimlerin gözlemlendiğini belirtti. Orta Doğu’nun büyümenin önemli kaynaklarından biri olmaya devam ettiğini, ABD’de ise ikinci yarıda pozitif bir performans izlendiğini ifade etti. Euro Bölgesi’nde ise talebin daha kırılgan seyrettiğine dikkat çeken Harker, Türk firmalarının 2025 yılına daha dengeli bir talep ortamı umudu ile başladığını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi