Yurttan Haberler

İlk 9 Aydaki Dış Ticaret Açığı Yüzde 31,1 Azaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret açığının yılın ilk 9 ayında yüzde 31,1 azaldığını ve turizm gelirlerinin rekor seviyeye ulaştığını belirtti.

Abone Ol

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılının ilk 9 ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Bakan Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruda, “Yılın ilk 9 ayında dış ticaret açığı yüzde 31,1 azalışla 60,4 milyar dolara gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8 puan artışla yüzde 76'ya yükselmiştir.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Türkiye’nin ticaret politikasındaki başarıları ve dış ticaret dengesindeki iyileşmeleri vurguluyor.

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle hazırlanan eylül ayı dış ticaret verilerine de değindi. Eylül ayında ihracatın yüzde 1,9 oranında azalışla 22 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirten Bolat, 2024 yılı itibarıyla ilk 9 ayda toplam ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artarak 191,8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. 2024 Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 artarak 260,5 milyar dolara yükseldiği ifade edildi.

Aynı dönemde ithalatın ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında azalarak 27,1 milyar dolara düştüğünü söyleyen Bolat, yılın ilk 9 ayında ithalatın da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 oranında gerileyerek 252,2 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Eylül ayında yıllıklandırılmış ithalatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 oranında düşüşle 339,6 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

Bu veriler ışığında, yılın ilk 9 ayında dış ticaret açığının yüzde 31,1 azalarak 60,4 milyar dolara gerilediği ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 76’ya yükseldiği belirtildi. Bunun yanı sıra, 2024 yılının ilk 9 ayında turizm gelirlerinin 46,9 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

Takvim Etkisi ve Dış Ticaret
Bakan Bolat, eylül ayında ihracattaki sınırlı gerilemenin başlıca nedeninin takvim etkisi olduğunu belirtti. Bu etkinin ihracat üzerinde yaklaşık 1 milyar dolar negatif etki yarattığını ifade eden Bolat, “Diğer yandan altın ve enerji ihracatındaki düşüş de ihracatı sınırlayan bir faktör olarak dikkat çekmektedir. Ancak altın ve enerji hariç ihracatımız, zayıf dış talep ve negatif takvim etkisine rağmen güçlü seyrini koruyarak, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 oranında artışla 20,8 milyar dolar olmuştur.” açıklamasında bulundu.

Turizm Gelirleri ve İhracat
Bakan Bolat, TÜİK tarafından açıklanan turizm istatistiklerini değerlendirerek, “Yılın 3’üncü çeyreğinde turizm gelirleri yüzde 3,9 artışla 23,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece yılın ilk 9 ayında turizm gelirlerimiz 46,9 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ticaretinde izlenen bu seyir ile 3 aydır fazla veren cari işlemler hesabının eylül ayında da fazla vermeye devam edeceği tahmin edilmektedir.” dedi.

 Bolat, “Katma değerli ve inovasyon odaklı üretim ile küresel ticaretteki rekabetçiliğimizi güçlendirirken, Ticaret Bakanlığı olarak destek mekanizmalarımız, ticari diplomasi faaliyetlerimiz ve yurt dışı temsilciliklerimiz ile sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyerek, bakanlık olarak dış ticareti ve ihracatı artırmaya yönelik hedeflerine bağlı kaldıklarını ifade etti. Bu durum, Türkiye'nin ekonomik büyüme hedefleri doğrultusunda attığı kararlı adımları da gözler önüne seriyor.