Isparta Valisi Abdullah ERİN’in “6 Mart 1930 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya Gelişi” İle İlgili Mesajı
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, günümüzden 95 yıl önce güller ve gönüller diyarı Isparta’mıza teşriflerinde yaşanılan heyecanı halen yüreğimizde hissediyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk kazanmış olduğu zaferlerin önemini, nice cansiperane mücadeleler neticesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin inkişafı adına yapılan inkılapları anlatmak maksadıyla Anadolu’nun çok büyük bir bölümünü kapsayan yurt gezilerine çıkmıştır. Atatürk çıkmış olduğu yurt gezilerinde, iç ve dış tehditler karşısında halkın birlik ve bütünlük içinde olmasını sağlamaya çalışmıştır. Siyasal, toplumsal, askeri, kültürel, ekonomik alanlardaki durum tespiti ile alınması gereken önlemleri yerinde incelemiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk yurt gezileri kapsamında, 6 Mart 1930 tarihinde beraberindeki heyetle birlikte Eğirdir’e gelmiştir. Burada dönemin Isparta Valisi Ekrem Bey, Isparta Milletvekilleri Hafız İbrahim Demiralay ve Belediye Başkanı Mustafa Hilmi Çakmakçı ile görüşmüştür. Atatürk, Eğirdir Gölü’nü ve Can Ada’yı çok beğenmiştir. Bunun üzerine, Can Ada’nın tapusu Belediye Meclis kararıyla Atatürk’e verilmiştir. Atatürk, 6 Mart 1930 günü Kuleönü’den Isparta’ya yolculuk yapmış ve saat 11.00 sularında Isparta’ya gelmiştir. Isparta, Gazi Mustafa Kemal Paşayı büyük bir sevgi ve coşku ile karşılamıştır. Bugünkü Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyerek doğruca Tümen Komutanlığı’na gelen Atatürk, buradan Valiliği ziyaret ederek, çeşitli heyetleri kabul etmiş ve dertlerini dinlemiştir. Atatürk, daha önce söz verdiği gibi, o gün öğle yemeğini Ispartalılarla birlikte yiyerek, Isparta’nın sorunlarını dinlemeye devam etmiştir. Yemekten sonra Atatürk, saat 13.00’te Burdur’a gitmek üzere Isparta’dan ayrılmıştır.
Isparta halkı tarafından 6 Mart tarihi, Cumhuriyetin değerleriyle bütünleşme bakımından çok önemli ve değerli bir gün olarak benimsenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize teşrifi Isparta için onur günü olarak kabul edilmiştir.
Ispartalılar, tarih boyunca devletine ve milletine sadakatleriyle bilinen bir memleketin evlatlarıdır. Atatürk’ün sevgi ve takdirlerine mazhar olan Isparta halkı, tarih boyunca barışın, hoşgörünün, sevginin ve kardeşliğin temsilcisi olmuştur. Isparta, Ata’sının bu iltifatına layık olacak şekilde kültür, turizm, tarım, sağlık, eğitim ve sanayi gibi pek çok alanda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamakta, Türkiye’nin gücüne güç katmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve bu toprakları bize vatan kılan aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, gazilerimizi şükranla anıyor; Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 95. yılını en içten dileklerimle kutluyorum.