Yeni düzenleme ile devlet destekli elektrik tarifelerinden faydalanan abonelere yönelik kısıtlamalar getirildi. 1 Şubat 2025 itibariyle Türkiye’de elektrik tarifelerinde önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, özellikle yüksek enerji tüketimi yapan aboneler için önemli farklar oluşturacak. Yeni kurallara göre, 417 kWh’yi aşan elektrik tüketimi olan haneler, devletin belirlediği indirimli tarifelerden yararlanamayacak ve faturalar tamamen piyasa koşullarına göre hesaplanacak. Bu değişiklik, özellikle Isparta’daki haneler gibi yüksek tüketimli aboneleri etkileyecek.
Yüksek Tüketim Yapanlar, Piyasa Fiyatlarıyla Ödeyecek
Yeni düzenleme ile, 417 kWh’yi aşan tüketimi olan konutlar, devletten aldıkları destekli tarifelerden yararlanamayacak ve faturalarını gerçek piyasa maliyetlerine göre ödeyecekler. Bu, özellikle Isparta’daki yüksek tüketimli haneler için büyük bir mali yük oluşturacak. Türkiye’de ortalama elektrik tüketimi aylık 200 kWh civarındayken, 417 kWh’yi aşan tüketimler, eski indirimli tarifelerle değil, yeni piyasa koşullarıyla hesaplanacak.
Bakan Alparslan Bayraktar, Ekim 2024’te yaptığı açıklamada, “Yeni düzenleme ile 417 kWh ve üzerinde tüketim yapan konutlar, elektriğin gerçek maliyetini ödeyecekler ve devlet destekli tarifeden faydalanamayacaklar. Eğer bir tüketici aylık 1000 TL’lik fatura ödüyorsa, bu durumda 417 kWh’yi aşmış demektir ve destek grubundan çıkar” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuştu.
Bakan Bayraktar, “Bu düzenleme Türkiye genelindeki 42 milyon abonenin yalnızca yüzde üçünü etkileyecek. Örneğin, 1600 TL’lik elektrik faturası ödeyen bir abone, bu düzenleme ile faturasında 2900 TL’ye kadar bir artış görebilir’” şeklinde bilgi verdi.