Bolu’da 78 kişinin ölümüne neden olan yangının ardından Isparta’da yangın tüplerine talep arttı. Yangın Ve Acil Durum Eğitim Uzmanı Açelya Güzel meydana gelen kazalar yaşanmadan önce önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel’de 78 kişinin ölümüne neden olan yangının ardından Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Isparta’da yangın tüplerine talep arttı. Yangın Ve Acil Durum Eğitim Uzmanı Açelya Güzel Bolu’da meydana gelen feci olayın ardından yangın tüpü kullanımı hakkında bilgi verdi. Vatandaşların doğru bildiği yanlışlar olduğunu belirten Güzel yangın tüplerinin periyodik kontrollerinin mutlaka yaptırılması gerektiğini vurguladı.
Yangın söndürme cihazlarında dikkat edilmesi gereken noktaları belirten Acil Durum Eğitim Uzmanı Açelya Güzel “Tüplerimizde monometre basınçlarımız var. Bu basınçlar yüksek mi? Düşük mü? cihazın doluma gitmesi gerekiyor mu? Cihazın içerisinde kullanılan malzemelerin belli bir ömrü var bu tarihler geçtiğinde tüpün içerisindeki toz boşaltılır tekrardan yenisi doldurulur. Cihazın üzerinde tarihler mevcut 2025 yılı Ocak ayında doldurulan cihaz 2 yıl sonra Ocak ayında tekrardan doluma alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“Yangından sonra talep arttı”
Meydana gelen kazalar yaşanmadan önce önlem alınması gerektiğini vurgulayan Güzel “Bolu’da kötü bir yangınla karşılaştık. Yangın bitti sonra vatandaşlarımız bizi aramaya başladı. Daha önceden fiyat alıp erteleyenler tüpü getirin montajlarını yapalım demeye başladı” dedi.
“Yangın söndürme cihazları dakikalarca kesinlikle kullanılamaz”
Yangın söndürme cihazları hakkında bilinmesi gereken noktalara vurgu yapan Güzel “Yangın tüpleri tek kullanımlık değildir. Cihaz kullanıldıktan 1 saat sonra tekrar kullanılamaz. Dolumu gerçekleştirildikten sonra kullanıma uygundur. 6 kilogramlık bir yangın söndürme cihazının kullanım süresi 10-15 saniyedir. Yangın söndürme cihazları dakikalarca kesinlikle kullanılamaz. İlk müdahale araçlarıdır” diye konuştu.