Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, Meclis Başkanı Nevzat Demirel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Abdülkadir Kurucu ve Erhan Göçerli, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Bayındır ve Sadettin Güneş ile Genel Sekreter Veli Karaçay, Isparta ve Türkiye ihracatına yeni ufuklar açmak için Kahire'de bir dizi önemli görüşme gerçekleştiriyor. Ziyaretler, Isparta'nın dünyaca ünlü elması ve gülyağı başta olmak üzere, bölgenin zengin tarım potansiyelini Mısır pazarına taşıma hedefiyle sürüyor.

Misir Programi

Büyükelçi Şen'den Tam Destek Sözü

Isparta Ticaret Borsası heyetinin Kahire'deki ikinci durağı, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Sayın Salih Mutlu Şen oldu. Samimi bir atmosferde gerçekleşen görüşmede Başkan Şahin, Türkiye'nin elma üretiminde dünyanın üçüncü büyük oyuncusu olduğunu vurgulayarak, "Mango Mısır için ne ifade ediyorsa, elma da Isparta'mız için aynı değeri taşıyor. Isparta, Türkiye'nin elma başkenti" dedi. Şahin ayrıca, Isparta'nın sadece elma değil, parfüm sanayisinin kalbi olan gülyağı üretiminde de dünya lideri konumunda bulunduğunun altını çizdi.

Mısır pazarının tarım sektöründeki potansiyelini ve iş fırsatlarını yakından incelemek amacıyla Kahire'de bulunduklarını belirten Başkan Şahin, Büyükelçi Şen'e Isparta'nın bereketli topraklarında yetişen elması ve diğer kıymetli tarım ürünleri hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Büyükelçi Salih Mutlu Şen ise bu anlamlı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Büyükelçiliğimiz, iki ülke arasında dengeli ve adil bir ticaret anlayışıyla iş insanlarımızın her türlü girişimine destek vermeye hazırdır" şeklinde konuştu.

Misir Programi6Mısır İş Dünyası ile Sıcak Temaslar

Isparta Ticaret Borsası heyeti, Kahire'deki temaslarına hız kesmeden devam etti. Türkiye Ticaret Müşavirleri Sayın Çağlar Göksu ve Sayın Hakan Atay'ı makamlarında ziyaret eden ITB heyeti, iki ülke arasındaki ticari bağların güçlendirilmesi ve Isparta ürünlerinin Mısır pazarındaki konumunun sağlamlaştırılması üzerine verimli bir fikir alışverişinde bulundu.

Ardından, Türk Mısır İşadamları Derneği Başkanı Nihat Ekinci ve MÜSİAD Mısır Temsilcisi Ekin Gümüşdağı'nın katılımıyla gerçekleşen önemli toplantıda, Türkiye ve Mısır'ın tarım politikaları ve uluslararası işbirliğinin önemi masaya yatırıldı. Isparta'nın özellikle elma olmak üzere diğer tarım ürünlerinin Mısır pazarındaki potansiyeli ve ihracat süreçleri detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Misir Programi3

Yeni Pazar Arayışları Mısır Ticaret Odaları Federasyonu'nda Yankı Buldu

ITB heyetinin bir sonraki durağı Mısır Ticaret Odaları Federasyonu (FEDCOC) oldu. Genel Sekreter Sayın Dr. Alaa Ezz ile yapılan görüşmede Başkan Şahin, Isparta'nın göz bebeği elma için yeni pazar arayışlarının sürdüğünü vurguladı. Şahin, "Mevcut pazardaki daralmayı aşmak ve yeni ihracat yolları çizmek için yaptığımız titiz çalışmalar sonucunda Mısır'ın her iki ülke için de stratejik bir pazar potansiyeli taşıdığına inanıyoruz. Daha önceki görüşmelerimizde de dile getirdiğim gibi, serbest ticaret anlaşmasına elmanın dahil edilmesi yönündeki gayretlerimiz devam etmeli. Isparta, gül, kiraz, kayısı gibi birçok alanda kendini kanıtlamış bereketli bir üretim merkezidir" ifadelerini kullandı.

Dr. Alaa Ezz ise bu değerli ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, elma başta olmak üzere diğer Isparta ürünlerinin Mısır pazarında hak ettiği yeri alması için ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Misir Programi1

Kahire Hal'inde Pazar Analizi

Yoğun ve verimli geçen resmi temasların ardından ITB heyeti, Kahire Hal'ini ziyaret ederek buradaki ürünleri yakından inceledi. Bu ziyaretin temel amacı, Isparta'nın kaliteli elması ve diğer potansiyel ihraç ürünlerinin Mısır pazarındaki mevcut durumunu, çeşitliliğini ve fiyatlandırmasını yerinde gözlemlemekti. Heyet, Hal esnafı ve yetkilileriyle de samimi sohbetler gerçekleştirerek ürünlerin saklama koşulları, lojistik süreçleri ve Mısırlı tüketicilerin tercihleri hakkında değerli bilgiler edindi.

ITB heyetinin bu kapsamlı Kahire ziyareti, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve Isparta'nın bereketli topraklarında yetişen ürünlerin Mısır pazarında hak ettiği değere ulaşması yönündeki umutlarla sona erdi.

Misir Programi5

Kaynak: Haber Merkezi