İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa Birliği (AB) yetkililerini Türk iş insanlarının yaşadığı vize sorunları konusunda eleştirerek, “Avrupalı diplomatlara diyoruz ki, bizim makina talep eden iş adamımızın, ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinası alıyorlar diye Çin’den şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz” dedi. Avdagiç, bu açıklamalarını SIAL Paris Gıda Fuarı’nda gazetecilere yaptı.
Avdagiç, vize sorununu çözmek için Cumhurbaşkanından başlayarak Dışişleri Bakanlığı ve diğer kurumların etkili bir şekilde çalıştığını belirtti. “Bu konu, devletler nezdinde yürütülebilecek bir mesele. Biz de İstanbul Ticaret Odası olarak iş dünyası penceresinden görüşlerimizi üst düzey AB yetkilileri ile sıkça paylaşıyoruz. Ümit ediyoruz ki makul bir süre içinde vize konusunda ilerleme kat edilir,” şeklinde konuştu.
Vize Başvuru Süreçleri ve Sorunları
AB'nin vize başvuru süreçlerine dair Avdagiç, “Önce vize başvuruları çok arttı, yetişemiyoruz diyorlar. İkinci olarak da vize verdikleri kişiler arasında geri dönmeyenlerin sayısının çok fazla arttığını öne sürüyorlar. İkisinin de doğru olmadığını kendilerine ifade ediyoruz,” dedi. Kısa süreli vize uygulamalarının mükerrer başvurulara yol açtığını vurgulayan Avdagiç, “Siz, başvuranlara 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi kısa süreli vize verdiğiniz için o kişi tekrar müracaat etmek zorunda kalıyor. Başvuru sayısında artış yok, burada bir mükerrerlik var,” ifadelerini kullandı.
Mülteci Sorunu ve Vize Politikası
Avdagiç, AB’nin vize sorununu mülteci sorunuyla ilişkilendirmesinin teknik bir karşılığı olmadığını belirtti. “Geliyor, mülteci olarak kalıyor iddiasını ileri sürüyorsunuz. Siz o kişiye 1 haftalık veya 10 yıllık vize verdiğiniz zaman ne değişiyor?” diyerek bu durumun çelişkili olduğunu dile getirdi.
Gıda Sektöründeki Potansiyel
SIAL Paris Gıda Fuarı’na Türkiye’nin rekor sayıda firma ile katılmasının önemine değinen Avdagiç, gıda sektörünün Türkiye’nin ihracat artışında büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. “Gıda sektöründe ciddi bir potansiyel olduğu çok açık. Türkiye’nin ihracatı yüzde 5-6 artıyorsa, gıda ihracatının yüzde 15-16 artması lazım,” diyen Avdagiç, Türk gıda endüstrisinin nitelikli pazarlardaki imajının da oldukça iyi olduğunu belirtti.
Avdagiç, Türkiye'nin gıda ve gıda ürünleri ihraç potansiyelinin artırılması gerektiğini, bunun önündeki engellerin hızla kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “Ben o konuda iyimserim. Gıda ve tarım, Türkiye'nin önü açık sektörlerinden biri,” şeklinde konuştu.