İstanbul’da son yıllarda artan yangın sayıları, yangın güvenliğine dair önlemlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın 2019-2023 yıllarını kapsayan istatistiklerine göre, sadece 2023 yılı içerisinde İstanbul’da 9.922 bina yangını meydana geldi. Bu durum, yangın güvenliği tedbirlerinin sıkılaştırılması gerektiğini gösteriyor. Son olarak Bahçelievler’deki bir okulda meydana gelen yangın, yangın güvenliğine yönelik daha etkin önlemlerin alınmasının zorunluluğunu bir kez daha gündeme getirdi.

Izoder Yangin Guvenligine Yonelik Onlemler Hayat Kurtariyo

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yangınlara karşı can ve mal güvenliğinin korunmasında, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak hem aktif hem de pasif yangın güvenliği önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Eruslu, "Doğru malzeme kullanımı ve yangın yalıtımının yapılması, yangınların daha kolay kontrol altına alınmasını sağlar ve insanların güvenli şekilde binadan tahliye edilmesini mümkün kılar. Yangın yalıtımının önemi, özellikle hastane, okul, AVM, sanayi tesisi ve çok katlı yapılar gibi kalabalık alanlarda daha da belirginleşiyor" dedi.

Özlem Gürses Kimdir?  Özlem Gürses Neden Gözaltına Alındı? Özlem Gürses Kimdir? Özlem Gürses Neden Gözaltına Alındı?

Yangınların önlenmesinde ve etkilerinin azaltılmasında, yangın yalıtımının hayati bir rol oynadığını belirten Eruslu, "Yangın yalıtımı, yangının yayılma hızını engelleyerek bina içindeki insanların tahliyesini kolaylaştırır. Yalıtım doğru ve standartlara uygun şekilde yapıldığında, yangının hızla kontrol altına alınması mümkün olur ve böylece can ve mal kayıpları en aza iner" şeklinde konuştu.

Eruslu, yangın güvenliğine yönelik alınacak tedbirlerin yönetmeliklerle belirlendiğini ve uygulamanın denetimle sıkılaştırılması gerektiğini ifade etti. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin, yangın öncesi ve sırasında alınacak tedbirlerin, eğitimlerin ve denetimlerin usul ve esaslarını belirlediğini belirten Eruslu, "Bu yönetmelik, hangi malzemelerin hangi binalarda kullanılacağına dair önemli bilgiler de içeriyor" dedi.

Dış cephe kaplamalarının yangın güvenliği açısından büyük bir önem taşıdığına da dikkat çeken Eruslu, estetik kaygılar nedeniyle yapılan hatalı kaplamaların yangının hızla yayılmasına yol açabileceğini söyledi. "Yönetmelik, dış cephelerdeki yangın tecrübeleri göz önünde bulundurularak revize edildi. Havalandırmalı cephelerde hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği özellikle vurgulandı" diyen Eruslu, estetik ile güvenlik arasında bir denge kurarak, yangın güvenliği önlemlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda yapılacak denetimlerin arttırılması gerektiğini de ekledi.

Yangın güvenliği, sadece yönetmeliklere uygun malzeme kullanımıyla sağlanmaz; doğru tasarım ve denetim ile her binada güvenli bir ortam sağlanmalıdır. Yangın yalıtımı, can ve mal kayıplarını en aza indirgemek için atılacak en önemli adımdır.

Kaynak: Haber Merkezi