Japonya, önümüzdeki mali yıl için büyük bir bütçe planı hazırlığında. Başbakan Shigeru Ishiba’nın liderliğindeki kabine, savunma harcamalarını artırarak ve yerel ekonomilere yönelik destekleri güçlendirerek, 2025 mali yılı için yaklaşık 115,5 trilyon yen (735 milyar dolar) değerinde rekor bir bütçeyi onaylamak üzere.
Bloomberg tarafından Çarşamba günü elde edilen plan taslağına göre, bu bütçe planı, hükümetin savunma harcamalarına ve yerel ekonomilere yönelik yatırımlarına büyük bir vurgu yapıyor. Ancak, hükümetin harcamaları finanse etmek için hâlâ borçlanmaya büyük ölçüde bağımlı olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte, rekor düzeydeki vergi gelirleri, yeni tahvil ihraçlarının neredeyse beşte bir oranında azalmasını sağlayacak ve bu da borç yükünü hafifletecek. Bu, Japonya'nın devlet borçları konusunda geliştirdiği mali disiplinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
2008 yılından sonra ilk kez, Japonya'nın borçlanma ihtiyacı 30 trilyon yenin altına düşüyor. Bu durum, Japonya'nın gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek devlet borç yüküne sahip bir ülke olarak karşılaştığı zorlukları göz önünde bulundurulduğunda önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Nomura Securities'de kıdemli oran stratejisti olan Masaki Kuwahara, bu mali planın, hükümetin mali konsolidasyon yolunda önemli bir adım atmayı hedeflediğini belirtti. Kuwahara, "Birincil denge açığının da önemli ölçüde daha küçük olacağı tahmin ediliyor. Toplam bütçe tutarı, hükümetin mali konsolidasyon stratejisini yansıtıyor gibi görünüyor," dedi.
Japon hükümeti, borç hizmetleri dışında bütçeyi Nisan 2025'e kadar dengelemeyi hedefliyor. Bu hedef, yıllardır zor bir hedef olarak görülüyordu fakat şimdi ulaşılabilir bir amaç olarak gündeme geliyor. Bakanlıklar, toplamda 117,6 trilyon yenlik harcama talep etmişti. Bu yılki bütçede, savunma harcamalarına yüzde 10'dan fazla bir artışla 8,5 trilyon yen ayrılması ve yerel yönetimlere verilen hibelerde yaklaşık yüzde 7'lik bir artış öngörülüyor. Bu artışlar, Japonya'nın güvenlik politikalarına ve yerel ekonomik kalkınmaya verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.