Beklenmedik anda yaşanan kazalar, sel, yangın ya da çalınma durumlarında karşı karşıya kalınacak zararın büyüklüğü ortalama bir insan için yıkıcı mali boyutlarda olabilir. Bilinmeyen zamanda büyüklüğü tahmin edilemez bir zarar ile karşı karşıya kalmak yerine bütçeye uygun koşullarda kasko sigortası yaptırmak en akılcı yol olarak kabul edilir. Kasko sigortası ile sunulan ana teminatların yanı sıra mini onarım paketi gibi ek teminatlar da sigortalıların en çok yararlandığı imkanlardandır. Bazı sigorta şirketleri mini onarım paketlerini ücretli ek teminat olarak poliçeye dahil ederken bazıları da ilave ödeme almadan standart olarak sunmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun hasarsızlık indirimi konusunda hak kaybına uğramadan elde edilecek küçük onarım hizmeti maddi açıdan büyük bir kazanç olarak değerlendirilir.

Mini Onarım Nedir?

Mini onarım, kasko sigortası kapsamında küçük hasarların tamiri ve sigorta sürecini kolaylaştıran ve hızlandıran bir hizmettir. Kasko poliçesinin geçerli olduğu süre içerisinde oluşan plastik tampon, iç döşemeler, küçük boya problemleri, ön cam ve küçük kaporta hasarlarının poliçe kapsamında anlaşmalı servis noktalarında tamir ettirilmesine imkân tanır. Burada yaptırılacak mini onarım işlemlerinin neler olduğu, sayısı, büyüklüğü ve diğer detayları poliçede yazılı limitler çerçevesinde geçerlidir.

Kaskoda Mini Onarım Kapsamındaki Hizmetler

Kaskoda mini onarım hizmeti poliçede yer alan koşullar ile sınırlı olan bir faydadır. Sigortalının bu faydadan yararlanabilmesi için oluşan hasarın öncelikle poliçede yer alanlardan birisi olması gerekir. Kaskoda mini onarım ile ilgili olarak poliçeler arasında uygulama farklılıkları olabilir. Bazı sigorta şirketleri küçük bir parasal değer üzerinden limit belirler. Kimi poliçelerde ise hasarın fiziksel büyüklüğü ile ilişkili limitler söz konusudur. Bu nedenle kasko poliçesi düzenlenirken mini onarım ile ilgili limitlere dikkat etmek yerinde olacaktır. Parasal değer sınırlaması için çoğu zaman 1000-2000 lira gibi bir üst limit söz konusu olur ve belirli bir adete kadar olan küçük onarım işlemlerinde bu tutara kadar ödeme yapılır.

Hasarın fiziksel boyutu ile ilgili bir tanımlama olması durumunda ise sınırlı bir sayı ve büyüklük şeklinde tanımlanan işlemler mini onarım olarak kabul edilir. Mini onarım kapsamında yapılabilecek işlemlere örnek olarak; boyasız göçük düzeltme, boya hasarlı göçük düzeltme, tampon sıyrığı, küçük çizikler ya da kapı vurma izi gibi boya tamiri işlemleri, yırtık yanık gibi küçük iç döşeme onarımları ile leke çıkarma işlemleri ve ön cam onarımı verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus poliçede yazılı olan kuralların geçerli olacağının bilinmesi ve söz konusu işlemlere dair limitlere uyulmasıdır.

Mini Onarım Teminatından Nasıl Yararlanılır?

Mini onarım teminatından yararlanmak için poliçede yazılı koşullar çerçevesinde sigorta şirketine bildirimde bulunmak ilk yapılacak işlemdir. Böylece mini onarım hizmetinin alınacağı anlaşmalı servis istasyonu öğrenilmiş olur. Ardından araç ilgili servis noktasına götürülür, kayıt işlemleri yaptırılır ve onarım basit prosedürler ile burada gerçekleştirilir. Böylece hem sigortalı hem de araç uzun sürecek bir süreçten korunmuş olur. Mini onarım hizmetinden yararlanmak poliçe koşullarına bağlı olmakla birlikte genel olarak hasarsızlık indirimini bozmaz. Böylece sigortalılar küçük hasarlar için kendi bütçelerinden ödeme yapmak ya da hasar kaydı oluşturmak yerine önemli bir imkândan yararlanmış olur. Ancak bununla birlikte poliçedeki mini onarım limitlerinin aşılmaması gerekir. Kapsama girmeyen onarımlar ile limiti aşan hizmetler kasko hasarsızlığını bozar.

Editör: Harun Yücetaş