Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasıyla ilgili yaşanan yoğunluk ve talepler doğrultusunda, vergi mükelleflerinin mağduriyet yaşamamaları adına, sisteme kayıt tarihi 31 Ocak 2025'e kadar uzatıldı. Ayrıca, 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolan taşıt sahipleri, yıl sonunda yaşanacak donanım fiyatlarındaki artıştan etkilenmeyecek ve mevcut fiyatlardan faydalanmaya devam edebilecekler.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan, "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile akaryakıt piyasasında rekabetin eşit bir şekilde sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele hedefleniyor.

Başlangıçta, sistem kapsamındaki taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerine, 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kayıt yapmaları ve taşıtlarına ya da istasyonlarına gerekli donanımları taktırma zorunluluğu getirilmişti. Ancak, yeni düzenleme ile bu kayıt tarihinin 31 Ocak 2025’e kadar uzatılması, sisteme geçiş sürecindeki yoğunluğu biraz daha hafifletmiş oldu.

Taşıt Sahiplerine Yönelik Avantajlar

Taşıt sahiplerinin 31 Aralık 2024’e kadar sisteme kayıt yaptırmaları halinde, 2024 fiyatlarıyla donanım alabilecekleri belirtildi. Ayrıca, montaj işlemlerini 30 Nisan 2025'e kadar tamamlama hakları olacak ve bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderlerini vergi indiriminden yararlanarak kullanmaya devam edebilecekler.

Gram Altın ve Dolar Yatırımcılarına Kritik Uyarı: İslam Memiş’ten Fırsat Duyurusu! Gram Altın ve Dolar Yatırımcılarına Kritik Uyarı: İslam Memiş’ten Fırsat Duyurusu!

Öte yandan, 1-31 Ocak 2025 arasında kayıt yaptıranlar ise 2025 yılı fiyatlarıyla ödeme yapacak. Yine, montaj işlemleri 30 Nisan 2025'e kadar tamamlanabilecek ve bu tarihe kadar yapılan harcamalar vergi indirimine dahil olabilecek. Bu süreç, vergi mükelleflerinin mağduriyet yaşamamaları için önemli bir kolaylık sunuyor.

Akaryakıt İstasyonu İşletmecileri İçin Koşullar

Akaryakıt istasyonu işletmecilerinin de 31 Aralık 2024’e kadar sisteme kaydolarak 2024 yılına ait hizmet bedelinden faydalanmaları sağlanacak. Montaj işlemlerinin yine 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanması bekleniyor ve bu tarihe kadar cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak, 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında kayıt yaptıran işletmeciler 2025 yılı hizmet bedelini ödeyecek ve montaj işlemleri için aynı tarihe kadar süre tanınacak.

Yeni Düzenlemeler ve Uygulama Detayları

Yeni düzenlemelerle birlikte, 1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üretici firmalar tarafından TTB (Taşıt Tanıma Birimi) taktırılmış olarak piyasaya sürülecek. Ayrıca, mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar da TTB ile değiştirilecek, bu sayede sistemdeki standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek. TTB sayesinde, taşıtlar farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alabilecek ve araçların devri sırasında yeni cihaz alımına gerek kalmayacak.

Sistemin bir diğer avantajı, 8 milyon taşıtın akaryakıt giderlerinin elektronik olarak kontrol edilerek, yılda en az 15 milyar liralık kayıt dışılığın engellenmesi sağlanacak. Bu, büyük bir ekonomik kaybın önüne geçilmesine yardımcı olacak.

Sisteme Kayıtlı İstasyon Sayısı ve Beklentiler

Ülke genelinde şu anda bin 500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen, taşıtlara donanım montajı yapıyor. Akaryakıt istasyonlarındaki donanım hazırlıkları ise 450 teknik servis ve 2 bin personel tarafından gerçekleştiriliyor. Sisteme kayıtlı istasyon sayısının 4 bini geçtiği, TTB siparişlerinin ise 1,1 milyonu geçtiği bildirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, yıl sonuna kadar TTB siparişlerinin 2 milyonu geçmesi ve kayıtlı istasyon sayısının ise 8 bine ulaşması bekleniyor.

Amortisman Süresi Kısaltıldı

Bir diğer önemli değişiklik ise "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"de gerçekleşti. Bu tebliğle birlikte firmalara, Taşıt Tanıma Sistemleri için yüzde 50'ye kadar amortisman oranını seçebilme imkanı tanındı ve UTTS kapsamında yapılacak harcamaların 2 yıl içinde gider yazılması sağlandı. Bu, firmalar için önemli bir vergi avantajı sunuyor ve maliyetlerini daha kısa sürede amorti etmelerine olanak tanıyor.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin uygulamaya girmesiyle, akaryakıt piyasasında daha şeffaf ve düzenli bir yapının oluşması bekleniyor. 8 milyon taşıt üzerinden sağlanacak elektronik denetimler ve akaryakıt giderlerinin kontrol altına alınması, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde önemli bir adım olacak. Yıl sonuna kadar kaydolan taşıt sahipleri, 2024 fiyatlarından faydalanmaya devam edebilecek ve sistemin getirdiği kolaylıklarla ekonomik açıdan daha güvenli bir süreç geçirecekler. Bu düzenlemeyle birlikte, hem taşıt sahipleri hem de akaryakıt istasyonu işletmecileri için önemli avantajlar sunulmuş olacak.

Kaynak: Haber Merkezi