Süleyman Demirel Üniversitesi ve Yeşilay işbirliği ile düzenlenen “Kimyasal ve Davranışsal Bağımlılıklar Çalıştayı"nın açılış töreni gerçekleştirildi.
Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Isparta Valisi Abdullah Erin, Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Törenin açış konuşması, Üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Saygın tarafından yapıldı. Prof. Dr. Saygın yaptığı konuşmada “Bağımlılıklar, yalnızca bireysel yaşamları değil, aileleri ve toplumun bütününü etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bugün burada toplanmamızın nedeni, ilimizdeki bağımlılık nedenlerinin derinlemesine incelemek, bu nedenlerin köklerine inmek ve çözüm odaklı projeler geliştirmektedir. Kimyasal ve davranışsal bağımlılıklar konusunda mevcut durum tespiti yapmak, bu konuda yapılacak çalışmalara yön verecek, yenilikçi ve etkili stratejilerin belirlenmesi sağlanacaktır. Bu süreçte kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili tüm paydaşların birlikte çalışmasının hayati önem taşıdığına inanıyorum. Sorunların çözümü için el ele vererek çalışmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Çalıştayın başarılı geçmesini ve burada ortaya çıkacak fikirlerin, projelerin bağımlılıkla mücadelede kalıcı çözümler sunmasını diliyorum. Birlikte atacağımız adımların, insanımıza daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sunması umuduyla hepinize teşekkür ederim” dedi. Saltan, bağımlılık alanında yapılan araştırma ve çalışmaların sorunun kökenlerine inmek ve etkili çözüm yolları geliştirmek için önemli olduğunu ifade ederek “Bağımlılık, sadece bireyleri değil, tüm toplumu derinden etkileyen bir sorundur. Gençler, toplumun geleceğini şekillendirecek bireylerdir. Bu nedenle, bağımlılıkla mücadele çalışmaları, üniversiteler gibi eğitim kurumlarının başlıca sorumluluklarından biridir. Dolayısıyla bu önemli bir çalıştay. Umarım ortaya çıkan güzel sonuçlarla biz de Üniversite olarak şehrimize, bölgemize ve ülkemize faydalı olmuş oluruz. Hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.
Açılışta konuşan Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, bağımlılıklarla mücadele konusunda Yeşilay ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirterek “Her kurumun üzerine düşen sorumlulukları yaptığını biliyoruz ama önemli olan ortak aklı bir araya getirerek sorunla topyekûn mücadele etmek. Bu mücadele için atılmış olan bu adım çok önemli. Biz Isparta belediyesi olarak Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in göreve gelmesiyle birlikte bir takım çalışmalara başladık. En önemli paydaşlarımızdan biri olan Yeşilay ile birlikte kullanmış olduğumuz gençlik merkezimizi YEDAM’a tahsis ettik. 2019’dan beri önemli çalışmaların yapıldığı bir yer haline geldi. Bununla beraber yerel yönetim olarak gençlik merkezleri oluşturduk. Bağımlılığın fazla olduğu bölgelere gençlik merkezleri ve semt spor sahaları kurduk. Kütüphaneler kurduk. Paydaşlarımızla birlikte ortak hareket ediyoruz. Her türlü çalışmanın içerisinde olmaktan son derece mutluyuz. Etkinliğin faaliyete geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Isparta Valisi Abdullah Erin ise bağımlılıklarla mücadelede ortak akla ve işbirliklerinin önemine dikkat çekti. Mevcut durumun tespit edilerek buna yönelik atılacak adımların belirlenmesi noktasında çalıştayın önemli olduğunu vurgulayan Vali Erin şunları kaydetti: Valilik bünyemizde “Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Merkezi” oluşturduk. Bu çalıştay, öncelikle mevcut durumu görüp sonrasında da Isparta için mücadele stratejisini hep birlikte tespit edilmesi ve ortaya konması açısından da çok önemli. Bağımlılıkla mücadele konusunda bu zaman kadar konuya ilişkin çalışmalar yapılmış. Ancak çoğu birbirinden bağımsız çalışmalar olmuş. Sorunların tespiti, kısa, orta ve uzun vadeli bir planlama perspektifi içerisinde de her bir kurum, her bir STK ve her bir birimin bu mücadelede ne yapacağını net bir şekilde ortaya koyup planlama yapması gerekmektedir. Bir makinenin çarkları gibi bu çalışmalarda ortak rol almadığımız müddetçe bu çalışmalarda maalesef başarılı bir sonuç almak mümkün görünmüyor. Bu çalıştayın amacı bu. Valilikte kurduğumuz bağımlılıkla mücadele koordinasyon merkezinin de amacı bu. Şehrin yapısı, bağımlılık düzeyine oranını ve yatkınlığına göre her ilin kendine uygun belirleyip uyguladığı projeler olur. Şu anda birçok ilde çalışmalar yürütülüyor. Isparta’da bağımlılıklarla mücadele ile ilgili yeni bir şey keşfetmeye gerek yok. Yapılmış olanlar var. Sonuç elde ettiğimiz çalışmalar var. Bu çalışmalar ışığında nasıl yol alacağımız açık. Bu işi bilimsel yollarla tespit etmek, durumumuzun ne olduğunu ortaya koyarak bu yollar ve yöntemlerle bağımlılıkla mücadele etmek zorundayız. Ortak algılayışın ve anlayışın toplumun her kesimine yerleşmesini sağlamak olmalıdır” dedi.
Program Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Merkezi Yeterlilik Kurumu Başkanı, Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın “Türkiye’de ve Dünyada Tütün, Alkol, Uyuşturucu Bağımlılığı ile Teknoloji Bağımlılığı Risk Etmenleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirmesinin ardından hediye takdimi ve açılış töreni ile sona erdi.