Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) doğusundaki Kuzey-Kivu eyaletinde, maymun çiçeği (Mpox) salgınına karşı halk sağlığı önlemleri hız kazandı. Sağlık Bakanlığı, salgının yayılmasını önlemek amacıyla Kuzey-Kivu’nun başkenti Goma’da geniş kapsamlı bir aşılama kampanyası başlattı. Bu kampanya çerçevesinde 265 bin doz maymun çiçeği aşısı uygulanacak.

Maymun Çiçeği Salgını Kongo’da Ciddi Etkiler Yaratıyor

KDC, 2024 yılı boyunca maymun çiçeği salgınıyla ciddi bir mücadele veriyor. Ülkede yıl başından bu yana yaklaşık 5 bin doğrulanmış vaka tespit edilirken, 620’den fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Özellikle Kuzey-Kivu eyaleti, salgının en çok etkilediği bölgeler arasında yer alıyor.

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşıyor?

Maymun çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlar aracılığıyla bulaşıyor. Fareler ve sincaplar gibi hayvanların yanı sıra, enfekte olmuş bireylerden doğrudan temas yoluyla da insanlara geçebiliyor. Virüs, enfekte kişilerin vücut döküntüleri, bu döküntülerle temas etmiş giysiler, çarşaflar ve diğer eşyalar aracılığıyla da yayılabiliyor. Ayrıca, vücut sıvılarıyla temas, hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynuyor.

Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri, enfeksiyondan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Hastalığın ilk belirtileri yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme ve titreme şeklinde kendini gösteriyor. Vücuttaki döküntüler ise su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde ortaya çıkıyor.

Konuşanlar Defne Kimdir? Konuşanlar 162. Bölüm Aralık 2024 Konuşanlar Defne Kimdir? Konuşanlar 162. Bölüm Aralık 2024

Hastalığın spesifik bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlar ve semptomatik tedaviler hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor. Vakaların çoğu, birkaç hafta içinde hafif semptomlarla atlatılarak iyileşme gösteriyor.

Aşılama Kampanyası ile Salgınla Mücadele

KDC Sağlık Bakanlığı, başlatılan bu aşılama kampanyası ile maymun çiçeği salgınının yayılmasını engellemeyi ve can kayıplarını azaltmayı hedefliyor. 265 bin doz aşının uygulanmasıyla birlikte, özellikle virüsün yayılma riski yüksek olan bölgelerde bağışıklığın artırılması planlanıyor. Dünya genelinde maymun çiçeği salgınıyla mücadele eden diğer ülkeler gibi KDC de bu ölümcül hastalığın kontrol altına alınması için çalışmalarına hız veriyor.

Salgının en kısa sürede sona ermesi ve can kayıplarının azalması için aşılama kampanyalarının önemi bir kez daha vurgulanıyor.

Kaynak: Kfk Ajans