KPSS Yerine AGS: Yeni Bir Dönem Başlıyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen alımları için yeni sistemin ayrıntılarını açıkladı. Tekin, 2025 yılında yapılacak öğretmen atamalarının artık KPSS'ye dayalı olarak gerçekleştirileceğini, ÖSYM tarafından düzenlenen AGS uygulamasının göre gerçekleştirileceğini belirtti. İlk AGS sınavının 13 Temmuz 2025 tarihinde duyurulduğu açıklandı.

Yeni sistem öğretmen adayları, Milli Eğitim Akademisi'nde mesleki eğitimin ardından göreve başlayacak. Bu değişikliğin, üretkenlik yeterliliklerini artırmayı ve daha donanımlı bir şekilde başlamalarını sağlamayı hedeflediği belirtildi.

Peygamberlik İddiasıyla Gündemde: Eylül Ecem Zal Kimdir? Peygamberlik İddiasıyla Gündemde: Eylül Ecem Zal Kimdir?

AGS Nedir ve Nasıl Uygulanacak?

AGS, öğretmen adaylarının sadece sınav sonuçlarıyla değil, eğitim ve uygulama yelpazesiyle de değerlendirileceği yeni bir sınav sistemidir. İki eğitim olarak gerçekleştirilecek bu sınavın ayrıntıları şu şekilde:

  1. AGS Genel Oturumu

    • Adayların sözel ve sayısal yetenekleri, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitim bilimleri ve Türk milli eğitim sistemi bilgileri ölçülecek.
    • 80 sorudan oluşacak bu oturum, genel yeterlilikleri değerlendirecek.
  2. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)

    • Adayların branşlarına yönelik alan bilgileri ölçülecek.
    • 50 soruluk bir test uygulaması.

Yabancı Dil Öğretmenliği İçin Özel Değerlendirme

Yabancı dil öğretmeniliği branşındaki adaylar, AGS'nin yanı sıra YDS veya e-YDS sonuçlarıyla da değerlendirilecek. Bu adayların puanı, AGS ve YDS sonuçlarının eşit ağırlıklı olarak birleştirilmesiyle oluşturulacak. Adaylar, girdikleri yıl içinde değişebilecekleri en yüksek YDS puanını kullanabilecekler.

Atama Puanları Nasıl Hesaplanacak?

Yeni sistem, öğretmen adaylarının atama puanları branşa göre farklı dayanıklılık hesaplanacak:

  • Genel Branşlar (Türkçe, Matematik, Sınıf Öğretmenliği vb.):
    AGS puanının %50'si ile ÖABT puanının %50'si birleştirilecek.
  • Yabancı Dil Öğretmenliği:
    AGS puanı %50, YDS puanı %50 ağırlıkla hesaplanacak.

KPSS'nin Kaldırılma Nedeni

MEB, bu değişikliğin temel hedefini, öğretmen adaylarını daha özetlenmiş ve kapsamlı bir değerlendirme sürecinin nasıl geçtiğini açıkladı. Akademi Giriş Sınavı, adayların sadece sınav odaklı değil, uygulamalı ve eğitim odaklı çalışmalarını dahil edecek.

Eğitimde Yeni Bir Dönem

Eğitim hizmetlerinin, bu değişikliğin öğretmenlik mesleğinde bir dönüm noktasında olduğunu ve sayısal yeterliliklerini arttırmada önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Yeni sistem, sistem, teorik hem pratik özelliklerinin geliştirilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi bekleniyor.

Bu değişimle birlikte, Türkiye'de öğretmenlik mesleğine girişte yeni bir dönem başlıyor.

Kaynak: haber merkezi