Isparta Girişimci Sanayici ve İş İnsanları Derneği (IGSİAD), büyükşehirlerde başlayan ve ülkemiz geneline yayılan kira artışları sorununun ilimizde de önemli ölçüde yaşanmaya başlandığını ve bu üzücü gelişmenin üniversite şehri olan ve hizmet sektörü ağırlıklı şehrimize zarar verebileceğinin altını çizdi.
Seçimlerin ardından yapılan açıklamalarda seçmenlerin dile getirdiği en önemli sorunların başında yüksek kiralar geliyordu bu nedenle vatandaşların kira harcamalarının düşürülmesi için Çevre, Adalet, Ticaret Bakanlıkları ve ilgili kurumlar çok yönlü çalışmalar yürütmeye başladılar.
Bütün bu çalışmaların ışığında IGSİAD olarak bizde misyonumuz gereği öncelikle ilimiz olmak üzere bölgemizde kamuoyu oluşturmak ve yaşanabilecek farklı sorunların altını çizmek, farkındalık yaratmak istiyoruz.
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü gerçekleşen kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda kira artışları konusuna değindi. “Fahiş kira artışlarına karşı geçen sene alınan tedbirlerden birinin üst sınır uygulaması olduğunu, konut kira sözleşmelerinde oranın %25 ile sınırlandırıldığını ve Temmuz ayında yenilenecek kira sözleşmeleri için de aynı sınırın uygulanmaya devam edeceğini söyledi.
Buna göre; kiracıları korumak için geçen yıl uygulamaya alınan %25 tavan uygulamasının süresi uzatılarak, önümüzdeki yılda kirada %25 zam sınırlaması 1.Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
Ayrıca alınan önlemler arasında Memura kira desteği verileceği yer almakta. Bu kapsamda Büyükşehirlerde çalışan memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı verilecek.
Destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması bekleniyor. Ortalama kiralar ve yaşanılan bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirilerek geçinme endeksi oluşturulacak. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira tutarları değerlendirilerek harcamaları düşürecek, yaşamı kolaylaştıracak tutarlar belirlenecek.
Kira artışına yasal fren çalışması ise Adalet Bakanlığı koordinasyonunda yürütülüyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışılıyor. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu,
niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek. Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Konutların yaşı, büyüklüğü, niteliğine göre bölge değeri belirlenecek. Devam eden kiracı ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül'den itibaren zorunlu arabuluculuk düzenlemesi başlayacak”. IGSİAD olarak alınan bütün bu tedbirlerin yapıcı ve caydırıcı olmasını ümit ediyoruz. Fakat alınan bu tedbirlerin asgari ücretle çalışanlar için bir çare olamayacağı endişesini taşıyoruz.
Hizmet sektörü ağırlıklı şehrimizde özellikle merkez de yapılan araştırmalara göre; ara eleman olarak çalışan; sanayideki araba tamircisi, lokantadaki garson, beyaz eşya servis elemanı vb. asgari ücretle çalışan birçok kişi ne yazık ki neredeyse sadece kirasını ödemek için çalışıyor. Çözüm olarak; kira karşılığı çalışarak aç kalmaktansa köyüne dönüp hayatını sürdürmenin yollarını aramakta, hatta çalışmamayı, kalifiye olanlar ise büyük şehirlerde iş aramayı düşünmekte. Bu durumun önemli sorunları da beraberinde getireceğinden, örneğin; Fabrikamızda çalışacak işçi, arabamız, çamaşır makinemiz bozulduğunda tamir ettirecek, evimizdeki herhangi bir tamir tadilat işinde bize yardımcı olacak usta, çırak ya da restoranımızda bize yardımcı olacak garson bulamayacağız. Ayrıca daha önceden dile getirdiğimiz ara elman sıkıntısı ve çırak yetişmemesi gibi sorunların da derinleşmesinden endişe etmekteyiz.
Ülkemizin ve ilimizin kalkınması için çok önemli bir değer olan asgari ücretle çalışan iş gücünün de kira yüklerinin azaltılması ve yaşamlarını kolaylaştıracak tedbirlerin bir an önce alınmasını bekliyoruz.
Isparta Girişimci Sanayici ve İş İnsanları (IGSİAD) olarak ilimizde yer alan kamu kurum, kuruluşları ve STK’lar ile yerelde çözüm önerileri sunmak için ortaklaşa çalışmalar yapmak için hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.