Bursa'daki Barajlarda Su Seviyesi Kritik Seviyeye Geriledi

Bursa’da sonbahar aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle barajlardaki su seviyesi alarm vermeye başladı. Kentin içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı, ortalama yüzde 14’e kadar düştü.

Türk yer bilimci Naci Görür'den kan donduran deprem uyarısı! Türk yer bilimci Naci Görür'den kan donduran deprem uyarısı!

Nilüfer Barajı tamamen kururken, Doğancı Barajı ile Bursa Ovası’nın tarımsal sulama kaynağı olan Gölbaşı Barajı’nda su seviyeleri kritik noktalara ulaştı. Kış mevsimi öncesinde kentteki tüm barajların su kapasitesinin azaldığı belirtildi.

Kuraklık ve İklim Değişikliği Etkili

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras, yaşanan su azlığı ve kuraklığın küresel iklim değişikliği, tarımsal sulama, sanayi ve buharlaşma gibi etkenlerden kaynaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Aras, Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da kuraklık nedeniyle su kaynaklarının azaldığını ifade ederek, şu bilgileri paylaştı: "Nilüfer Barajı’nın tamamen kuruduğunu, diğer barajların ise kritik seviyede olduğunu biliyoruz. Mevcut verilere göre kentte 40-50 günlük su kaldığı belirtiliyor. Barajlardaki suların yüzde 70’i tarımsal sulamaya, yüzde 10’u organize sanayiye, yüzde 20’si ise evlere veriliyor. Bilinçsiz tarımsal sulama ve tasarruf eksikliği bu durumu daha da kötüleştiriyor."

Yer Altı Barajları Çözüm Olabilir

Kuraklıkla mücadele kapsamında BTÜ’de yer altı barajları üzerine çalışmalar başlatıldı. Prof. Dr. Aras, yer altı barajlarının buharlaşma ve kirliliği önleme gibi avantajlar sunduğunu belirterek, depolanan suyun sanayi, tarım ve içme suyu ihtiyacı için kullanılabileceğini söyledi.

"Su yılı" olarak adlandırılan 1 Ekim-30 Eylül tarihleri arasında Bursa’ya beklenen yağışların gerçekleşmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Aras, yağışların azalmasının ve baraj sularının tükenmeye başlamasının iklim değişikliğine bağlı bir sorun olduğunu vurguladı.

Uzmanlardan Tasarruf Uyarısı

Prof. Dr. Aras, su kaynaklarının sürdürülebilirliği için hem tarımda hem de evlerde tasarruf yapılması gerektiğini belirterek, suyun verimli kullanımı için acil önlemler alınmasının önemine dikkat çekti.

Muhabir: Özge Kapı