Küresel piyasalar, ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapabileceği beklentileri ve Çin'de hafta sonu yapılan açıklamalarla haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. ABD'de enflasyonist baskıların gücünü kaybettiğine dair artan güven, geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin ardından yerini temkinli bir duruşa bıraktı.

Eylülde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda değişim göstermeyerek öngörülerin altında kalırken, yıllık bazda yüzde 1,8 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE ise aylık yüzde 0,2 artarken, yıllık bazda yüzde 2,8 ile öngörülerin üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler, Fed'in gelecek ay politika faizini sabit tutabileceği ihtimallerini gündeme getirirken, yıl sonuna kadar iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık indirim beklentilerini de güçlendirdi.

Analistler, Fed'in sıkı para politikasını yumuşatmasının öngörülenden daha uzun sürebileceği endişelerine rağmen, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği ihtimalinin risk algısını azalttığını belirtti. Bilanço sezonunda JPMorgan Chase ve Wells Fargo'nun üçüncü çeyrek net karları geçen yılın aynı dönemine göre gerilese de, JPMorgan'ın hisse değeri yüzde 4,4, Wells Fargo'nun hisse değeri ise yüzde 5,6 artış gösterdi.

Tahvil piyasalarında satış baskısı devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,11 seviyelerinde bulunuyor. Dolar endeksi ise 102,9 seviyesinden haftaya başladı. Altının ons fiyatı 2,660 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı 77,9 dolara geriledi.

Fenerbahçe şampiyon olduğu 1969-1970 futbol sezonunda oynadığı 30 maçta toplam kaç gol yemiştir. Fenerbahçe şampiyon olduğu 1969-1970 futbol sezonunda oynadığı 30 maçta toplam kaç gol yemiştir.

Avrupa borsaları, Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izlerken, bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararları yakından takip edilecek. ECB'nin bu hafta yapacağı toplantıda faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Almanya'da eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 1,6’ya gerileyerek Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Asya piyasalarında Hong Kong hariç alış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, Çin Maliye Bakanı'nın açıklamaları bölgedeki risk iştahını artırdı. Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,4, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2,8 geriledi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Cuma günü yüzde 0,98 değer kaybederek 8,876.22 puandan kapandı. Dolar/TL ise 34,2870'ten işlem görüyor. Ayrıca, IMF Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3 büyüyeceğini öngördü. Bugün yurt içi ve yurt dışında veri gündeminin sakin olduğu ifade edilirken, BIST 100 endeksi için teknik seviyeler 8,870 ve 8,710 puan destek, 9,000 ve 9,165 puan direnç olarak belirlendi.

Kaynak: KFK Ajans