Küresel piyasalar, bu haftaya pozitif bir seyirle başlarken, gözler ABD Başkanlık seçimleri ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararında. Fed’in faiz indirimlerine devam edeceğine yönelik beklentiler, teknoloji şirketlerinden gelen güçlü finansal sonuçlarla birlikte Cuma günü artan risk iştahını yeni haftaya taşıdı.

ABD'de yarın yapılacak seçimlerin muhtemel sonuçları, yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Real Clear Politics (RCP) adlı haber platformunda yayınlanan son 14 anketin ortalamasına göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Demokrat aday Kamala Harris’in az bir farkla önünde yer alıyor. Trump, başkanlığı tekrar kazanması halinde yeni tarifeler uygulamayı, vergi indirimleri yapmayı ve fosil yakıt üretimini artırmayı planlarken; Harris, Joe Biden yönetiminin devamı niteliğinde politikalar izlemeyi hedefliyor.

ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine dair iyimserlik devam ederken, seçimlerin ardından perşembe günü açıklanacak olan Fed’in faiz kararı da piyasalarda önemli bir yere sahip. Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam ekimde 12 bin kişi ile beklentilerin altında artarken, işsizlik oranı ise yüzde 4,1 olarak sabit kaldı. Fed'in izlediği ortalama saatlik kazanç ise yüzde 0,4 ile beklenenden yüksek bir artış kaydetti.

Analistler, güçlü kasırgalar ve büyük işçi grevinin tarım dışı istihdamda zayıf bir artışa neden olduğunu belirtirken, bu durumun geçici etkiler taşıdığı görüşündeler. ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise ekimde 46,5 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Fed’in bu hafta yapılacak toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması kesin gözüyle bakılırken, aralık ayında da bir faiz indirimi bekleniyor. Faiz indirimleri beklentileriyle birlikte, kurumsal tarafta Amazon'un beklenenden iyi gelen sonuçları sonrası hisseleri yüzde 6,2 değer kazandı. Aynı şekilde, Intel'in güçlü gelir tahmini sonrasında hisseleri yüzde 7,8 artarken, Apple’ın gelir artışına rağmen Çin'deki zayıf satışları nedeniyle hisseleri yüzde 1,33 düştü.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yatay seyirle 4,28 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi ise Cuma günü yüzde 0,4 azalışla 103,7 seviyesinden yeni güne başladı. Altının ons fiyatı yeni haftada 2 bin 743 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı 74,2 dolara yükseldi.

Yeni haftaya pozitif başlayan Avrupa borsalarında, FTSE 100 endeksi yüzde 0,83, CAC 40 endeksi yüzde 0,80, DAX 40 endeksi yüzde 0,93 ve FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,15 değer kazandı. ABD başkanlık seçimleri öncesi artan risk iştahı, Asya piyasalarında da olumlu bir hava yaratıyor.

Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Japonya borsası tatil nedeniyle kapalı. Türkiye'de Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Cuma günü yüzde 0,24 artışla 8.885,00 puandan kapandı.

Dolar/TL ise Cuma günü yüzde 0,2 artışla 34,3286'dan kapanırken, bugün 34,3403 seviyesinden işlem görüyor. Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Hangi adda bir yiyecek vardır? Hangi adda bir yiyecek vardır?

Analistler, bugün yurt içinde enflasyon ve haftalık istatistiklerin yanı sıra ABD'de fabrika siparişleri ve Avro Bölgesi'nde PMI verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Yurt içinde BIST 100 endeksinin 9.000 ve 9.100 seviyelerini direnç, 8.800 ve 8.700 seviyelerini destek konumu olarak görebiliriz. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 2,46 artması bekleniyor. Ekonomistlerin yıllık enflasyon tahminleri ise yüzde 47,98 olarak öngörülüyor.

Kaynak: KFK Ajans