Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, ‘Şiddetsiz Bir Gelecek’ temasıyla ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli’ gerçekleştirildi.

Şiddet, İnsanlığa Karşı İşlenmiş Bir Suçtur ve Önlenebilir

Panelin başkanlığını Eğitim Fakültesi Dekanı ve Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar yaptı. Çakar, açılış konuşmasında şiddetin her türünün kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. Çakar konuşmasında, “Bugün burada kadına yönelik şiddete karşı mücadelede farkındalık yaratmak için bir aradayız. Şiddet, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve önlenebilir. Amacımız, şiddetin kökenini anlamak, mücadelede bireysel ve toplumsal sorumluluklarımızı belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmektir. Siz gençlerin şiddete karşı sıfır tolerans anlayışı geliştirmesi, şiddeti besleyen tutum ve davranışları değiştirmesi ve geleceğin adil bir toplumu için aktif rol alması son derece önemlidir. Unutmayalım: Kadına yönelik şiddet, sadece bir kadın sorunu değil, tüm insanlığın ortak sorunudur” ifadelerini kullandı.

Ardından konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy, şiddetin önlenmesinde aile kurumunun önemine vurgu yaparak, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın eylem planı doğrultusunda üniversitelere önemli görevler verilmiştir. Üniversiteler olarak kadına şiddete karşı farkındalık araştırmaları yürütüyoruz. Özellikle gençlerin şiddetle mücadelede alacakları kararlılık önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

Vali Yardımcısı Sevgi Eksikliğine Dikkat Çekti

Panelde konuşma yapan Vali Yardımcısı Mehmet Türk, sevginin ve sevgisizliğin insan hayatındaki etkilerine değindi. Çocukluk döneminde sevgi eksikliği yaşayan bireylerin yaşam boyu çeşitli sorunlarla karşılaştığını belirten Türk, “Sevgi eksikliği, bireylerin meslek, arkadaşlık ve evlilik ilişkilerinde problemlere, hatta şiddet ve cinayetlere kadar uzanan sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle, kadına yönelik şiddetin sadece polisiye tedbirlerle değil, sosyolojik ve psikolojik çalışmalarla ele alınması gerekmektedir. Akademisyenler ve bilim insanlarına bu konuda büyük sorumluluk düşüyor” dedi.

Uzmanlardan Farklı Bakış Açıları

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda gerçekleştirilen ve panel başkanlığını Eğitim Fakültesi Dekanı ve Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar’ın yaptığı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panelinde Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Yazıcı ‘Kadına Yönelik Şiddetin Dilsel Göstergeleri’, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Gönüllü ‘Toplumsal Cinsiyet ve Dijital Şiddet’, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yanardağ ‘Güç ve Güçlendirme’, Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Uzm. Psk. Danışman Umut Aydoğdu ise ‘Aile içi Şiddet’ konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panele, Vali Yardımcısı Mehmet Türk, Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Yalçın Eraslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

MAKÜ KİMER BÜLTEN

Makü'de 'Şiddetsiz Gelecek' İçin Panel Düzenlendi 1Makü'de 'Şiddetsiz Gelecek' İçin Panel Düzenlendi 2

Ümit Özdağ'ın Başdanışmanı Burdur'dan Ümit Özdağ'ın Başdanışmanı Burdur'dan

Kaynak: KFK HABER AJANSI