Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz ve altın dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarıyla ilgili önemli bir düzenleme yaptı. Merkez Bankası, 6 ve 12 ay vadeli Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesabı (KKM) işlemlerinin açılış ve yenileme işlemlerini 20 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sonlandırma kararı aldı. Bu karar, kur korumalı mevduat hesaplarının gelecekteki dönüşüm süreciyle ilgili bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

TCMB, internet sitesinde yaptığı duyuruda, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz ve altın dönüşümlü kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında 6 ve 12 ay vadeli hesap açma ve yenileme işlemlerinin 20 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar vermiştir. Kamuoyunun bilgisine sunulur." ifadelerine yer verdi. Bu adım, kur korumalı mevduat hesaplarının etkisinin azaltılmasına yönelik atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor.

Erdoğan Arıkan Canlı Yayında Kalp Krizi Geçirdi Erdoğan Arıkan Canlı Yayında Kalp Krizi Geçirdi

Kur Korumalı Mevduat hesapları, Türk Lirası'nın değer kaybını telafi etmek ve yerli yatırımcıyı Türk Lirası'na teşvik etmek amacıyla son yıllarda büyük ilgi görmüş ve devlet tarafından desteklenmiştir. Ancak Merkez Bankası’nın bu yeni kararı, ekonomi politikalarının yön değiştirmesi ve döviz talebinin daha dengeli hale getirilmesi hedefiyle alındı. Uzmanlar, bu kararın döviz ve altın cinsinden yatırım yapan vatandaşlar için önemli bir değişim olduğunu belirtiyor.

Kur Korumalı Mevduat ürünleri, yüksek enflasyon ve dalgalı döviz kuru nedeniyle son yıllarda özellikle tasarruf sahipleri için cazip bir alternatif haline gelmişti. Ancak, döviz kuru üzerindeki baskıları azaltmayı amaçlayan Merkez Bankası, bu uygulamanın aşamalı olarak sonlandırılacağını duyurdu. Böylece, KKM hesaplarının kullanımında azalma yaşanması bekleniyor.

TCMB’nin açıklamalarına göre, 6 bin 952 işveren ve 82 bin 544 iş arayan vatandaşın sisteme dahil olduğu bu süreç, KKM ürünlerine olan talebin artmasında etkili olmuştu. Ancak, yeni dönemde alınan bu karar, ekonomi üzerindeki enflasyonist baskıları hafifletmek amacıyla uygulanmaya devam edilecek.

Bazı ekonomistler, kur korumalı mevduat hesaplarının durdurulmasının, Türk Lirası’na olan güveni arttırmak ve döviz talebini daha sürdürülebilir bir seviyeye çekmek için önemli bir adım olduğunu ifade ediyor. Bu adım, ilerleyen dönemde ekonomideki istikrarı pekiştirmek amacıyla yapılan geniş çaplı politika değişikliklerinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Merkez Bankası'nın 2025 yılına kadar dövizle ilgili daha az bağımlı bir ekonomik model oluşturmaya çalıştığı, bu tür düzenlemelerle Türk Lirası'nın değer kazanmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Sonuç olarak, TCMB’nin açıkladığı bu yeni düzenleme, hem yatırımcılar hem de ekonomistler tarafından dikkatle izleniyor. İlerleyen dönemde, KKM sisteminin sonlandırılmasıyla birlikte diğer alternatif yatırım araçlarının popülaritesinin artması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi