Facebook'un ana şirketi Meta, artan elektrik ihtiyacını karşılamak için güvenilir bir enerji kaynağı arayışına girdi. Şirket, veri merkezleri için 2030'ların başından itibaren 1 gigawatt ila 4 gigawatt kapasitesinde nükleer reaktörler kurmayı planladığını duyurdu. Meta, reaktör üreticilerinden bu projeye teklif sunmalarını istedi.
Bir gigawatt kapasitesindeki ticari reaktörler, yaklaşık 750 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Meta’nın, özellikle yapay zeka ve büyük veri işleme alanındaki hedeflerinin büyük elektrik talepleri oluşturması nedeniyle, nükleer enerjiye yönelmesi bekleniyor. Şirket, kamuya ait reaktörlerin teknoloji şirketlerinin enerji ihtiyaçlarına yeterince hızlı ve verimli bir şekilde yanıt veremediğini düşünüyor ve bu nedenle kendi nükleer reaktörlerini kurma yoluna gitmeye karar verdi.
Bloomberg'in haberine göre, Meta’nın bu kararı, teknoloji devlerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kendi enerji altyapılarını kurma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Breakthrough Institute'ün nükleer enerji inovasyonu direktörü Adam Stein, kamu hizmeti şirketlerinin teknoloji şirketlerinin artan ihtiyaçlarına ayak uyduramadığını belirterek, Meta’nın erken mali riskleri üstlenmeye daha istekli olduğunu söyledi. Stein, "Kesinlikle 2030'ların başında hazır olabilecek bazı nükleer enerji adayları var" diyerek, Meta’nın hedefinin ulaşılabilir olduğuna dikkat çekti.
Meta, büyük geleneksel nükleer reaktörler ile küçük modüler reaktör tasarımlarını da değerlendireceklerini açıkladı. Bu adımlar, sadece Meta için değil, diğer teknoloji şirketleri için de örnek teşkil edebilir. Microsoft, örneğin, Constellation Energy’nin Pensilvanya’daki Three Mile Island sahasında yeniden kurmayı planladığı bir nükleer reaktörden güç satın almayı kabul etti.
Meta’nın bu yeni enerji hamlesi, teknoloji endüstrisinin hızla büyüyen enerji taleplerine yanıt verme çabalarının bir parçası olarak dikkat çekiyor.