TBMM Genel Kurulu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, TOKİ hak sahiplerinin karşı karşıya kaldığı sorunları gündeme taşıdı. Ün, konut fiyatlarındaki artış ve ödeme sistemlerindeki değişikliklerin vatandaşı mağdur ettiğini vurguladı.
Barınma ihtiyacının temel bir hak olduğunu belirten Ün, “Ekmek gibi, su gibi bir ihtiyaç olan barınma artık ülkemizde bir krize dönüşmüş durumda. Gelirler düşerken, konut fiyatları ve faizler artıyor. TÜİK verilerine göre, son bir yıl içinde konut alım gücü yüzde 65’ten yüzde 50’ye düşerken, konut fiyatları yüzde 36 arttı. 2002’de yüzde 73 olan konut sahipliği oranı bugün yüzde 56’ya geriledi. Yanlış politikalar yüzünden TOKİ hak sahipleri de büyük zarar gördü” dedi.
“TOKİ Taksitleri Astronomik Düzeylere Çıktı”
Milletvekili Ün, TOKİ projelerinde başlangıçta sabit taksitle sunulan ödeme planlarının memur maaş artışlarına endekslenmesi, KDV oranının yüzde 1’den yüzde 10’a çıkarılması ve taksit sürelerinin kısaltılması gibi değişikliklerin, vatandaşın ödeme yükünü artırdığını ifade etti. Ün, “900 TL’den başlayan taksitler bugün 20 bin liraları buldu, 650 bin TL’den başlayan ev fiyatları ise 2-3 milyon TL’ye yükseldi. Vatandaşın ödeme gücü bu artışlarla baş edemez hale geldi ve icra takipleri başladı” dedi.
“Sayıştay Raporları Mağduriyeti Ortaya Koyuyor”
Sayıştay’ın 2021 yılı raporlarına atıfta bulunan Ün, 25 bin 700 taşınmazın taksitlerinin ödenmediğini ve kamu bankalarının 20 binden fazla hak sahibine ihtarname gönderdiğini belirtti. Bu sayının 2024 yılı itibariyle daha da arttığını öngören Ün, mağdur vatandaşların çözümü, konut haklarını devretmekte bulduğunu ifade etti.
Pamukkale-Kocadere-Yeniköy Projesi Hakkında Sorular
Denizli’de beş yıldır teslim edilmeyen Pamukkale-Kocadere-Yeniköy TOKİ Projesi ile ilgili de Bakanlığa sorular yönelten Ün, gecikmelerin vatandaşlara ek maliyetler yüklediğini söyledi. “Bu insanlar yıllardır doğal gaz altyapısının eksikliği nedeniyle şehir merkezinde doğal gaz kullanamıyor. Ayrıca projelerdeki gecikmeler yüzünden, aynı kapsamda yapılan başka projelerle aralarında 12-15 katlık ödeme farkları oluşuyor. Bu adaletsizliğin bedeli neden vatandaşa ödetiliyor?” diye sordu.
“Barınma Krizi Çözülmeli”
Ün, konuşmasının sonunda, konut sorununa köklü çözümler üretilmesi gerektiğini belirterek, “Nüfusumuz yaşlanıyor, aile yapımız zayıflıyor. Bunun sebeplerinden biri de barınma sorunudur. 2025’te artık bu krizin ülkemizin gündeminden çıkması için en büyük sorumluluk iktidarındır” dedi.