Isparta Mimarlar Odası, “Mimarlıktan Başlayan Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı: Dikkat Edilmesi Gerekenler” konulu bir panel gerçekleştirdi. 6 Şubat depremlerinin ardından Isparta Valiliği koordinasyonunda düzenlenen bir yıllık deprem çalıştayının sonuç eylem planı kapsamında düzenlenen panelde, Isparta Mimarlar Odası üyeleri ve mimarlık öğrencilerine depreme hazırlık eğitimi verildi.

Whatsapp çöktü mü 11 aralık 2024 Mesaj Gönderilmiyor Whatsapp çöktü mü 11 aralık 2024 Mesaj Gönderilmiyor

“Fiiliyatta Hiçbir Şey Yapamadık”

Panelde konuşan Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, çalıştayın amacına ve mevcut duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Ataseven, şunları söyledi:

“6 Şubat’taki büyük depremin ardından Sayın Valimizin talimatıyla başlatılan çalıştay kapsamında, Oda olarak üyelerimize depreme hazırlık konusunda eğitim verme sorumluluğumuz var. Bu kapsamda, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cenk Öcal, üyelerimize, mimarlara ve mimarlık öğrencilerine çok faydalı bir sunum gerçekleştirdi.

Ne yazık ki ülkemizde çalıştaylar genelde kağıt üzerinde kalıyor ve alınan kararlar uygulamaya geçirilmiyor. Biz bu kez bunu değiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz, ancak kamu kurumlarında çalışan teknik personelin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Davet etmemize rağmen ruhsat veren kurumların teknik personelinin bu toplantılara katılmaması bizleri kentimiz adına üzüyor.

6 Şubat’tan bu yana neredeyse iki yıl geçti ve fiiliyatta maalesef somut bir adım atamadık. Rahmetli hocamız Dr. Mustafa Türkmen’in dediği gibi, ‘Depreme dayanıklı yapı tasarımı mimari proje ile başlar.’ Beton, demir ya da temel değil, esas önemli olan form ve geometridir. Bu bilincin eğitimde ve mesleki uygulamalarda yaygınlaştırılması gerekiyor.”

Mimar Sinan ve Cumhuriyet Caddelerindeki Risk

Panelde konuşan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cenk Öcal, olası bir Burdur depreminde Isparta’nın karşı karşıya kalacağı risklere dikkat çekti. Öcal, şu açıklamalarda bulundu:

“Beklenen büyük bir Burdur depreminde, özellikle Mimar Sinan ve Cumhuriyet caddelerinde yer alan eski ve bitişik yapıların %80’inin yıkılma riski bulunuyor. Bu durum, ana ulaşım arterlerinin kapanmasına neden olabilir. 6 Şubat depremleri sırasında, ivmenin hesaplanan değerlerin 3 katına çıktığını gördük. Isparta için de benzer bir durum yaşanabilir.

Deprem bölgesinde yaptığım incelemelerde en büyük eksikliklerin süneklik ve rijitlik olduğunu gördüm. Mimarlar, tasarımlarında daha fazla perde duvar kullanmalı ve dilatasyon derzine özen göstermelidir. Japonya’da binalar arasında 50 cm boşluk bırakılıyor, bizde ise bu oran genelde 5 cm. Ayrıca bitişik binaların kat hizaları aynı kotta olmazsa çekiçleme etkisiyle sağlam binalar bile yıkılabiliyor. Mimarlık projelerinde kısa kolon, yumuşak kat ve bant pencere gibi düzensizliklerden kaçınılması gerekiyor.”

Panel, mimarlık öğrencilerinin ve meslek mensuplarının büyük ilgisini çekerken, uzmanların deprem riskine karşı yaptığı uyarılar dikkat çekti. Eylem planının hayata geçirilmesi ve karar verici mercilerin sorumluluklarını üstlenmesi gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Mimarlar Odası 2

Kaynak: Haber Merkezi