ABD’deki Morgan Stanley, sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla kurulan ve küresel çapta büyük bir etki yaratmayı amaçlayan bankacılık ittifakından ayrıldığını açıkladı. Bu karar, Wall Street’in önemli bankalarından Citigroup ve Bank of America’nın bu hafta başında benzer bir adım atmasının ardından geldi.
Morgan Stanley, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ve iklim dostu yatırım stratejilerini benimseyen küresel bankacılık ittifakından ayrıldığını bildirdi. İttifak, dünya çapında bankaların karbon emisyonlarını sıfırlamayı hedefleyerek 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt etmişti.
Ayrılığın ardından, bankalar, karbon salınımlarını azaltmaya yönelik daha özelleştirilmiş stratejiler geliştirme kararı aldıklarını belirtse de, siyasi baskıların da önemli bir rol oynadığı vurgulandı. ABD’de özellikle Cumhuriyetçi politikacılar, bankaların çevre dostu yatırım stratejilerini desteklemesi sebebiyle bu bankaları eleştirmişti. Geçtiğimiz Kasım ayında Teksas eyaletinde, kömür arzını kısıtlamak için iklim dostu stratejiler kullandıkları gerekçesiyle BlackRock Inc., Vanguard Group Inc. ve State Street Corp. hakkında antitröst yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açılmıştı.
Glasgow Financial Alliance for Net Zero, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ve bu ittifakın koordinasyonunu üstlenen organizasyon, geçtiğimiz günlerde, özel sermayeyi daha fazla harekete geçirecek ve enerji dönüşümünü destekleyecek yeni değişiklikler yapacaklarını açıklamıştı. Ancak, Morgan Stanley’nin yanı sıra Goldman Sachs ve Wells Fargo gibi dev bankalar da bu ittifaktan ayrıldıklarını duyurmuştu.
Her ne kadar bankalar, kendi net sıfır emisyon hedeflerine ve müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltma çabalarına kararlı olduklarını söyleseler de, ittifaktan ayrılan bu bankaların stratejileri de ayrı bir yön kazandı. "Net-Sıfır Bankacılık İttifakı" olarak bilinen bu platform, kredi, yatırım ve sermaye piyasası faaliyetlerini 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuyla uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.
Nisan 2021’de kurulan İttifak, toplamda 74 trilyon dolar değerinde varlığa sahip 44 ülkeden 145 üye banka ile bu alanda liderlik yapıyordu. Ancak son dönemde bankaların bu ittifaktan çekilmesi, küresel ekonomik ve siyasi dinamiklerin değişen yönünü yansıtıyor. Bu durum, bankaların iklim değişikliği ile mücadelede daha farklı yöntemler benimsemeleri ve kendi stratejilerini daha esnek hale getirmeleri gerektiğine işaret ediyor.