Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen “Orta Vadeli Program: Vaatler, Niyetler, Ekonomik Gerçekler” başlıklı panelde, hükümetin Orta Vadeli Programı’nın (OVP) halk üzerindeki etkileri ele alındı. Hitit Üniversitesi Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, Evrensel Gazetesi Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu ve Doç. Dr. Yusuf Muratoğlu, ekonomideki güncel durumu ve OVP’nin geleceğe yönelik etkilerini değerlendirdi. Panelin moderatörlüğünü Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Dinler üstlendi.

“Halk İçin Yıkım Programı”
Panelde ilk konuşmayı yapan Bülent Falakaoğlu, OVP’nin kalkınma vaadinden çok, çalışanlar ve emekçiler için hak kayıplarını beraberinde getiren bir program olduğunu savundu. Falakaoğlu, “İktidar, ekonomide bir başarı hikâyesi yazma iddiasında. Ancak vaat edilenlerle hayatın gerçekleri arasında büyük bir uçurum var. Emekçilerin gelirleri düşerken, enflasyon resmi rakamlarla yüzde 47 iken maaş zammı yüzde 25 olarak telaffuz ediliyor. Bu durum, çalışanlardan daha fazla bedel ödemelerinin istendiğini gösteriyor” dedi.

Falakaoğlu, programın çalışanlara esnek çalışma koşullarını dayattığını, kıdem tazminatını ortadan kaldırmayı hedeflediğini ve çocuk işçiliğin artmasına yol açacağını ifade etti. Ayrıca, 900 bin genç çalışanın asgari ücretin üçte biriyle istihdam edildiğini, bu sayının OVP reformlarıyla 1,5 milyona çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

“Ekonomik Eşitsizlik ve Doğanın Talanı”
OVP’nin bölgesel eşitsizlikleri artıracağını ve doğayı tahrip edeceğini söyleyen Falakaoğlu, “Sanayinin Anadolu’ya taşınması ‘sanayide devrim’ olarak lanse ediliyor. Ancak burada ucuz emek kullanımı teşvik edilerek bölgesel eşitsizlik ve yoksulluk artırılıyor. Yeşil dönüşüm adı altında doğa talan ediliyor” şeklinde konuştu.
 

YouTube'un Gizli Özelliği Ortaya Çıktı: Artık Videolar Seni Tanıyor! YouTube'un Gizli Özelliği Ortaya Çıktı: Artık Videolar Seni Tanıyor!

Falakaoğlu, ekonomik büyümenin adil dağıtılmadığını, zenginlerden yeterli vergi alınmadığını ve çalışanların gelirlerinin baskı altında tutulduğunu vurguladı. “Türkiye işçi sınıfı ve emek güçleri bu yıkıma karşı birleşik bir mücadele vermelidir” dedi.

“Güvencesiz ve Esnek Çalışma Dönemi”
Doç. Dr. Yusuf Muratoğlu ise OVP’nin ekonomik göstergelerindeki sapmaların istihdamı olumsuz etkilediğini söyledi. Muratoğlu, “Gelecekte bizi güvencesiz esnek çalışma ve sefalet içinde bir yaşam tarzı bekliyor. Daha önceki OVP’lerle bu yeni program arasında ciddi farklar var ve bu farklar, çalışanlar için daha fazla hak kaybı anlamına geliyor” dedi.

Katılım ve Soru-Cevap Bölümü
CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Emek Partisi İl Başkanı Muharrem Özünel, Eğitim-Sen Şube Başkanı Kenan Sırma, Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Av. Ahmet Özdel, ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, Birleşik Emekliler Sendikası Çorum İl Başkanı Sefa Batak ve çok sayıda yurttaşın katıldığı panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Panel, ekonomik reformların halk üzerindeki etkilerini tartışmak ve bu konuda farkındalık yaratmak adına önemli bir platform oluşturdu. Katılımcılar, ekonomi politikalarının toplumun geniş kesimleri üzerindeki sonuçlarına dikkat çekerek, emek ve demokrasi güçlerinin dayanışma içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi