Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Denizli Ticaret Odası (DTO) ortaklığında yürütülen Avrupa Birliği destekli Food Chase Projesi’nin FOODXIMPACT temalı çalıştayın açılışı Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör tarafından yapıldı.
“Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” isimli Avrupa Birliği Merkezi Projesi kapsamında gerçekleştirilen “FoodXImpact” çalıştayının açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Lucie Vincendon’un yaptığı proje tanıtım sunumunu ile devam etti.
Proje tanıtım sunumun ardın program açılış konuşmaları ile devam etti.
Açılış konuşmalarından ilkini Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı’nın yaptı.
DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı: “Öncelikle Ticaret Odası Başkanımız Sayın Uğur Erdoğan’ın sizlere selamlarını iletmek isterim. Kendisi şehir dışındaki acil bir programı nedeniyle bugün aramızda bulunamıyor. Tarladan çatala gıda sektörünün önünde büyük bir engel olan gıda israfının önlenmesini amaçlayan projemizin paylaşım ve değerlendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Pamukkale Üniversitemiz ve farklı ülkelerden gelen değerli proje paydaşlarımızla bugün burada bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Gıda tedarik zinciri, özellikle gıda güvenliği, gıda fazlası, gıda kaybı ve israfının etkili şekilde yönetilmesi açısından; çevre teknolojileri, tüketici davranışları, politika oluşturma süreçleri ve iklimdeki hızlı değişimlerin bir sonucu olarak her geçen gün daha fazla baskı altında kalmaktadır. Projemiz kapsamında; gıda tedarik zincirinin üretim, işleme, dağıtım ve tüketim alanlarında uzmanlığa sahip sektör temsilcileri, KOBİ’ler, gıda tedarik zinciri şirketleri, yükseköğretim kurumları, mesleki eğitim ve öğretim kurumları ile tarım-gıda sektöründeki tüm paydaşların yer aldığı Ulusötesi Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri oluşturulmuştur. Bu kapsamda, gıda kaybı ve israfıyla etkin bir mücadele yürütebilmek amacıyla, üretim, işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında çalışanlara yeni beceriler kazandırmak ve mevcut becerilerini geliştirmek için 5. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi seviyesine uygun, toplam 750 saatlik 5 yenilikçi müfredat geliştirilecektir. Bugün çalıştayımızda, bu yenilikçi müfredatların ilk taslaklarını sizlere sunacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bu yenilikçi müfredatlar sayesinde; 336 katılımcımıza eğitim, 168 katılımcımıza iş başı staj imkânı sunulacakve sektöre yeni bir profesyonel figür olarak42 “Çiftlikten Çatala Uzmanı” yetiştirilecektir.
Bu vesileyle projemize katkı sunan, emeği geçen tüm proje ortaklarımıza, sektör temsilcilerimize ve destek veren tüm paydaşlarımıza içten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuşmasını tamamladı.