Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "Siber Güç Türkiye 2024" zirvesinde konuştu. Uraloğlu, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki çalışmalarını detaylandırarak, PKK, PYD ve FETÖ gibi terör örgütlerinin internet üzerindeki faaliyetlerinin yakından takip edildiğini ve bu örgütlere ait 119 hesaba erişim engeli getirildiğini açıkladı.

Uraloğlu, teknolojik gelişim ve dijital dönüşümün hayatın her alanını hızla değiştirdiğine değinerek, MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu tarafından düzenlenen zirvenin, ülkenin dijital güvenlik stratejileri için büyük önem taşıdığını vurguladı. İnternetin günlük hayatta artan etkisini ele alan Bakan Uraloğlu, “İnternet bankacılığı, e-ticaret gibi alanlarda yoğun şekilde kullanılıyor ve nesnelerin interneti, hayatımıza yeni bir yaşam biçimi olarak giriyor,” dedi.

"Siber Terör, Küresel Bir Tehdit Haline Geldi"

İsrail’in Lübnan’da telsizler üzerinden gerçekleştirdiği siber terör saldırılarını hatırlatan Uraloğlu, siber güvenliğin ülkeler için giderek artan bir tehdit haline geldiğini söyledi. “Siber saldırılar artık sadece büyük kurumları değil, her ölçekteki kuruluşu ve bireyleri hedef alıyor” ifadelerini kullanan Uraloğlu, her türlü bilgiyi elektronik ortamda saklamanın beraberinde güvenlik risklerini de getirdiğini belirtti.

Yenilikçi Güvenlik Önlemleri Geliştirilmeli

Siber saldırıların karmaşıklığının arttığını belirten Uraloğlu, “Geleneksel güvenlik yöntemleri tek başına yeterli değil. Artık güçlü şifreleme, güvenlik duvarları ve güncellenen yazılımlar önemli olsa da, yeni nesil tehditlere karşı daha yenilikçi güvenlik önlemleri geliştirilmesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Yapay Zeka, Siber Güvenliğin Yeni Silahı

Siber güvenliğin geleceğinde yapay zekanın kilit rol oynayacağını belirten Uraloğlu, yapay zekayı “dijital bir beyin” olarak nitelendirdi. Küresel şirketlerin yüzde 83’ünün iş stratejilerinde yapay zekayı kullanmaya önem verdiğini dile getirerek, küresel yapay zeka pazarının büyüklüğünün 638 milyar doları aştığını ve 2034 yılına kadar 3 trilyon 680 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Gram Altın ve Dolar Yatırımcılarına Kritik Uyarı: İslam Memiş’ten Fırsat Duyurusu! Gram Altın ve Dolar Yatırımcılarına Kritik Uyarı: İslam Memiş’ten Fırsat Duyurusu!

Yapay zekanın milyonlarca olayı analiz ederek tehditleri henüz büyümeden tespit edebildiğine dikkat çeken Uraloğlu, bu teknolojinin siber güvenlik uzmanlarının stratejik konulara odaklanmasını sağlayarak, sınırlı kaynakların verimli kullanımına katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca yapay zekanın banka işlemlerinde dolandırıcılık gibi olağan dışı aktiviteleri tespit ederek güvenliği artırdığını örnek olarak gösterdi.

Uraloğlu, gelecekte bilişim sektöründe rekabet gücünü korumak adına hem devletin hem de özel sektörün yapay zekaya yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: KFK Ajans