Bayramda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ramazan ayında oruç tutmanın vücuda birçok fayda sağladığı biliniyor, ancak uzmanlar, bayramda eski yeme alışkanlıklarına ani dönüşlerin metabolizmayı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bayramda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapılıyor.
Ramazan ayının sağladığı detoks etkisinin devam edebilmesi için, bayramda dikkatli beslenmek gerektiği belirtiliyor. Ani yeme alışkanlıkları değişiklikleri, kan şekerinin yükselmesi, karaciğer yağlanması, bulantı, kusma, reflü, kabızlık ve çarpıntı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, bayram süresince öğünlerinizi az ve sık olacak şekilde düzenlemenizi, hızlı yemek yememenizi öneriyor.
Gece yemek yeme alışkanlığına karşı uyarılar da yapılıyor. Ramazan boyunca alışkanlık haline gelen sahur düzeninin bayram sonrası devam ettirilmemesi gerektiği belirtiliyor. Gece açlık hissi yaşayan bireylerin ise gece yemek yememeleri öneriliyor.
Bayramın ilk günü için hafif bir kahvaltı önerilirken, kahvaltının protein ve posadan zengin, şekerden ve yağdan fakir olması tavsiye ediliyor. Ayrıca, bayram ziyaretlerine aç gitmek yerine, evde öğünlerinizi yiyerek, ikramlara dikkatli yaklaşmanız gerektiği vurgulanıyor.
Sıvı tüketiminin artırılması gerektiği de ifade ediliyor. Vücudun su ihtiyacını karşılamak için günlük 2-2,5 litre su içilmesi gerektiği belirtiliyor. Çay ve kahve tüketiminin ise günde 3 fincanı geçmemesi gerektiği uyarısında bulunuluyor.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile bayramın keyfini daha sağlıklı bir şekilde çıkarabilirsiniz.