Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı. Verilere göre, Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,3 puan düşerek 99,1 seviyesine geriledi. Bu düşüş, sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin gelecek dönemdeki ekonomik beklentilerinde daha temkinli bir yaklaşım sergilediğini gösteriyor.
Reel Kesim Güven Endeksi, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1754 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılmasıyla oluşturuluyor. Bu endeksin düşmesi, sanayi üretimi ve iş gücü piyasasındaki belirsizliğin arttığını ortaya koyuyor. Ancak, mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 0,7 puan azalarak 102,7 seviyesinde gerçekleşti.
Endeksi oluşturan anket soruları kapsamında, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, ihracat sipariş miktarı, üretim hacmi ve genel gidişat ile ilgili olumlu değerlendirmeler endeksin artış yönünde olmasına neden olurken, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, son 3 aydaki sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endeksi düşüren unsurlar olarak kaydedildi.
Geçtiğimiz 3 aya yönelik değerlendirmelerde üretim hacminde artış bekleyenlerin oranı, bir önceki aya göre azalmışken, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında ise azalış bildirenlerin oranı artış göstermiştir. Bu da iç piyasa talebinin ve dış ticaretin daralma eğiliminde olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler de artarak devam etti.
Gelecek 3 aya yönelik beklentilerde de bazı değişiklikler gözlemlendi. Üretim hacminde artış bekleyenler ile ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarındaki artışı bekleyenlerin oranı bir önceki aya göre daha fazla artış göstermiştir. Ancak, gelecek 12 ayda sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış beklentilerinde zayıflama yaşanırken, üç aylık istihdam beklentilerinde ise güçlenme yaşandı.
Öte yandan, ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) beklentisi de önemli bir değişim gösterdi. Yıllık ÜFE beklentisi, bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 45 seviyesine geriledi. Bu durum, üretim maliyetlerinin artışı konusunda daha temkinli bir yaklaşımı işaret ediyor.
İçinde bulunulan sanayi dalındaki genel gidişat hakkında daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı da önceki aya kıyasla azalmış olsa da hala negatif bir eğilim söz konusu. Bu gelişmeler, sanayi sektöründe belirsizliklerin devam ettiğini ve genel güvenin düşük kaldığını gösteriyor.
TCMB’nin açıkladığı verilere göre, ekonomideki belirsizlikler ve üretim maliyetlerindeki artışlar, sanayi işletmelerinin önümüzdeki döneme ilişkin daha temkinli bir tutum sergilemesine neden oluyor. Endeksin düşüşü, sanayi sektöründe üretim ve istihdam artışının kısa vadede zorlu olacağını gösteriyor. Yine de, önümüzdeki aylarda beklentilerdeki değişimlerin endeksi daha olumlu hale getirmesi mümkündür.