Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan 2025/4 sayılı genelge, kadınların eğitimden siyasete, ekonomiden sosyal hayata kadar her alanda daha etkin temsil edilmesini sağlamak için kapsamlı bir eylem planını devreye sokuyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028) kapsamında, yerel yönetimler, kamu kurumları ve özel sektörün iş birliği ile kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir konuma gelmesi hedefleniyor.

Genelgeye göre, valilikler bünyesinde "Kadının Güçlenmesi İl Koordinasyon Kurulları" oluşturulacak ve bu kurullar, yerelde kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata katılımını artırmak için stratejik planlar hazırlayacak. Ayrıca, kamu ve özel sektörde kadınların yönetim kademelerinde daha fazla yer almasını teşvik edecek farkındalık çalışmaları yürütülecek.

Kadın-Erkek Eşitliği Gözetilecek Genelgede, kadın-erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme ve politikaların oluşturulması için çalışmaların hızlandırılacağı vurgulandı. Kadınların girişimciliği desteklenecek, iş hayatına katılımı artırılacak ve yerel dinamiklere uygun çözümler geliştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genelgede şu ifadeleri kullandı:
"Kadınların ekonomik ve sosyal hayatın içinde daha güçlü yer alması, hak ve fırsatlara eşit şekilde ulaşmalarının sağlanması ve kadın-erkek fırsat eşitliğinin tüm plan ve politikalara yansıtılması için tüm kurum ve kuruluşlarımız azami gayret gösterecektir."

Bu genelge ile birlikte, yerel yönetimlerin kadın hakları konusunda daha etkin adımlar atması ve kadınların toplum içindeki konumlarını güçlendirecek somut projelere imza atması bekleniyor.

Genelge'nin Ayrıntıları;

GENELGE 2025/4

Ülkemizde kadınların eğitim, bilim, sağlık, siyaset, ekonomi ve çalışma hayatı başta olmak üzere her alanda yer alarak hak, fırsat ve imkânlardan tam ve eşit olarak faydalanmaları ile her düzeyde etkin bir şekilde temsil edilmelerini artırması amacıyla önemli politikalar hayata geçirilmektedir. Bu itibarla Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Bakanlık) koordinasyonunda hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur. Bu politikaların merkezi ve yerel düzeyde, bütüncül bir bakış açısıyla, etkin ve koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlamak önemlidir. Bu amaçla:

Kadınlara yönelik sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesine yönelik tüm çalışmaları izlemek, değerlendirmek, koordinasyon ve iş birliğini sağlamak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında; Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri, Millî Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarının ilgili bakan yardımcıları; Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulunun karar vermeye yetkili üst düzey temsilcileri ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün katılımıyla "Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu" (Kurul) teşkil ettirilmiştir.

Kurul yılda en az bir defa olmak üzere ihtiyaç duyulan zamanlarda Başkanın davetiyle toplanacak; çalışmalarına konu ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler bünyesindeki kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezleri, meslek kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri davet edilebilecektir. Kurul üyesi kamu ve kuruluş temsilcilerinin ve uzmanların katılımı ile alt komite, danışma ve çalışma grupları oluşturulabilecektir. Kurul çalışmalarına ilişkin sekreterya hizmetleri Bakanlık tarafından yürütülecektir.

Kurul:

  1. Kadınların ekonomik ve toplumsal hayatın tüm alanlarında ilerlemelerini sağlayacak kurumsal mekanizmaların oluşturulması ve var olan mekanizmaların etkin çalışmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütecektir.
  2. Kadınların eğitim, bilim, siyaset, ekonomi, çalışma hayatı başta olmak üzere toplumsal hayatın her alanında söz sahibi olmasına yönelik izleme ve değerlendirme çalışmaları gerçekleştirecektir.
  3. Kadınların siyasal hayata katılımı ve liderlik pozisyonlarında yer alması için katkıda bulunacak çalışmalar yapacaktır.
  4. Kadınların, çalışma hayatına ve ekonomik katılım ile kadın girişimciliğinin desteklenmesi için gereken tüm önlemlerin alınmasını sağlayacak, finansal araçlara ve destek sistemlerine etkin bir şekilde erişimini kolaylaştıracak faaliyetleri destekleyecektir.

6- Kadın erkek eşitliğine duyarlı analiz ve bütçeleme gibi araçlar vasıtasıyla kamu politikalarının kadın erkek eşitliğine duyarlı hale getirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Kadının güçlenmesine ilişkin çalışmaların yerel düzeyde etkin şekilde yürütülmesi ve takibi amacıyla, tüm illerde Vali başkanlığında; Aile ve Sosyal Hizmetler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Millî Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Ticaret, Sosyal Güvenlik, Çalışma ve İş Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı İl Müdürleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler İl Kurulunun karar vermeye yetkili üst düzey temsilcisi ile Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri Koordinatörlerinin katılımıyla Kadının Güçlenmesi İl Koordinasyon Kurulları (İl Kurulları) oluşturulacaktır.

İl Kurulları:

  1. Kadının güçlenmesine ilişkin ülke düzeyinde yürütülen eylem planları ve tüm politika metinlerindeki karar ve uygulamaların yerelde tutarlı ve uyum içerisinde uygulanmasından sorumlu olacaktır.
  2. Yerel dinamiklerin ihtiyaçları çerçevesinde kadının güçlenmesi alanında mevcut uygulamaları değerlendirerek, çözüm önerileri geliştirecektir.
  3. Kadınların çalışma hayatına katılımını izlemek için yerel düzeyde ve sektörel bazda veri toplama ve analiz çalışmaları yapacaktır.
  4. Kamu ve özel sektörde kadın temsilinin artırılmasını, kadınların yönetim kademelerinde yer almasını destekleyecek yerel düzeyde farkındalık çalışmalarının yürütülmesini sağlayacaktır.

Valiliklerin himayesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri koordinasyonunda ilgili tüm paydaşların katkılarıyla ilin yerel dinamiklerine uygun olarak Kadının Güçlenmesi İl Eylem Planı hazırlanacaktır. Kurul tarafından alınan kararlar, Bakanlık koordinasyonunda Kadının Güçlenmesi İl Eylem Planlarına eklenecektir.

Kadınların ekonomik ve sosyal hayatın içinde daha güçlü bir şekilde yer alması, hak, fırsat ve imkânlardan eşit şekilde yararlanmalarının sağlanması ve kadın erkek fırsat eşitliğinin tüm ana plan ve politikalara yansıtılması amacıyla yapılacak çalışmaların iş birliği ve eş güdüm içerisinde yürütülmesi için ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından azami gayret gösterilecek, ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım sağlanacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

7 Mart 2025
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI

Ekran Görüntüsü 2025 03 08 022144Ekran Görüntüsü 2025 03 08 022200

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/03/20250308-3.pdf

Kaynak: Haber Merkezi