Birleşmiş Milletlere bağlı INTERSTENO – Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen ZAV 100 Uluslararası İnternet Bilgisayar Klavye Yarışması, 3-7 Aralık 2024 tarihlerinde Çekya'da gerçekleştirildi. Bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmaya, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı öğrencileri ve öğretim elemanları, ilk kez katılım sağladı. Yarışmaya bir öğretim elemanı ve dört öğrenci ile katılan okulumuz, elde ettiği başarılı sonuçlarla dikkat çekti.

Yarışmada, yarışmacılar 1 dakikalık metinlerden oluşan 25 testin ardından en yüksek vuruş sayısını yaparak başarı göstermeyi hedeflediler. Yarışmacılar, her bir testte daha önceki net vuruşlarını geçmeye çalışarak puanlarını artırdılar. Katılımcılar, yaş kategorilerinde ve genel sıralamalarda başarı gösterdi.

Meslek Yüksekokulumuz adına yarışmaya katılan öğretim elemanı Öğr. Gör. Fikret Ceylan ile öğrenciler Nurefşan Dinçer, Eray Ürgün, Sümeyye Beytor ve Sude Çakır, büyük bir özveriyle yarışmayı tamamladılar. Elde ettikleri yüksek puanlar ve başarılı derecelerle okulumuza gurur kaynağı oldular. 2025 yılında gerçekleştirilecek Türkiye ve Dünya Şampiyonaları'nda da aynı başarıyı sürdüreceklerine inanıyoruz.

2024 ZAV 100 yarışmasına, Türkiye de dahil olmak üzere 10 ülkeden 1531 yarışçı katıldı. Yarışmalar, 0-12 yaş, 12-16 yaş, 17-20 yaş ve 21+ yaş kategorilerinde yapıldı. Türkiye, yarışmalarda büyük bir başarı elde etti. Türk Millî Bilgisayar Klavye Takımı, 12 madalyadan 5'ini kazandı; 3 şampiyonluk, 1 ikincilik ve 1 üçüncülükle toplamda ZAV 100 6. Uluslararası Yarışı Şampiyonu oldu. Çekya 1 birincilik, 1 ikincilik ve 2 üçüncülük elde ederken, İtalya 1 ikincilik, Hırvatistan ise 1 ikincilik ve 1 üçüncülük kazandı.

Zav 100

ZAV 100 Uluslararası İnternet Bilgisayar Klavye Yarışması Nedir?

Yarışın Adının Neden ZAV 100 Olduğu

ZAV 100, 2019 yılında, Interinfo ČR (Çek Cumhuriyeti Bilgi İşleme Derneği) tarafından, derneğin 20. yıldönümünü ve ZAV yönteminin yaratıcısı Jaroslav Zaviačič’in 80. doğum gününü kutlamak amacıyla düzenlenmiş bir yarışmadır. 2017 yılında, ZAV Olomouc uluslararası yarışması içinde uluslararası katılım ile ilk kez düzenlenmişti ve gelen geri bildirimler son derece olumluydu. Bu nedenle, yarışmanın adı ZAV 100 olarak belirlenmiştir.

Yarışma Kuralları

Yarışma günü ve saati, e-posta ile gönderilen kullanıcı adı ve şifresi ile yarışma platformuna giriş yapılır. Yarışmaya başlamadan önce, benzer metinlerle çalışarak pratik yapma imkanı sağlayan bir egzersiz alanı da mevcuttur.

Bülent İnal Kimdir? Bülent İnal Alevi mi? Bülent İnal Kimdir? Bülent İnal Alevi mi?

Yarışma, iki farklı günde yapılmaktadır. Katılımcılar yalnızca bir yarış günü seçebilirler. 2024 yılı için 1. Seans 3 Aralık Salı günü saat 14:00 (Türkiye saatiyle), 2. Seans ise 7 Aralık Cumartesi günü saat 16:00 (Türkiye saatiyle) olarak belirlenmiştir. Yarışmaya belirlediğiniz gün ve saatte yalnızca bir kez katılım sağlanabilir.

Yarışmanın amacı, bilgisayar ekranında sırasıyla 25 adet 1 dakikalık Türkçe metni yazmaktır. Toplamda 25 dakikalık testlerin tamamlanması için yarış süresi 1 saattir. Testler arasında kısa bir bekleme süresi olup, yeni test ekranında yarışmaya devam etmek mümkündür. Yarışma herkese açık olup, dileyen herkes katılabilir ve herhangi bir yerden giriş yapılabilir.

Yarışma sırasında yapılan her hata, düzeltilmediği takdirde 100 puanla cezalandırılır. Yazım hatalarını, anında Backspace veya Ctrl+Backspace (tüm kelimeyi silme) tuşlarıyla düzeltebilirsiniz.

Puanlama Sistemi

Yarışmaya katılan her kişi, 25 testin ardından en yüksek puanı elde edenler arasında yer almak için yarışır. Puanlama, her testten sonra en iyi net vuruşla artış gösterir. Her yeni testin sonuçları, önceki testin puanına göre hesaplanır.

Her bir 1 dakikalık testin puan hesaplama formülü şu şekildedir:

(önceki puan) + [((yeni net vuruş) – (önceki puan)) / 2]

Puanlama Hesaplama Örneği:

  • İlk testte net 400 vuruş yapıldıysa: 200 puan verilir. Hesaplama: [0 + (400-0)/2] = 200.
  • İkinci testte net 420 vuruş yapıldıysa: Yeni puan 310 olur. Hesaplama: [200 + (420-200)/2] = 310.
  • Üçüncü testte net 300 vuruş yapıldıysa: Puan 310'da kalır çünkü 300, bir önceki puanı geçmemiştir.
  • Dördüncü testte net 460 vuruş yapıldıysa: Yeni puan 385 olur. Hesaplama: [310 + (460-310)/2] = 385.

Bu şekilde, yarışmacıların puanları her testte güncellenerek sıralama belirlenir.

Kaynak: Haber Merkezi