Şap Hastalığı Nedir?
Şap hastalığı, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Halk arasında "tabak" veya "dabak" olarak da bilinir. Bu hastalık, evcil ve yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilir ve zayıf ya da yavru hayvanlarda ölüme sebep olabilir. Aynı zamanda et, süt ve iş gücü kaybına neden olan ciddi bir viral enfeksiyondur.
Şap Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ihbar edilmesi zorunlu hastalıklar arasında yer alan şap hastalığı, öldürücü olmamakla birlikte sürüeler ve bölgeler arasında hızlı yayılabilir. Zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıklar arasında kabul edilse de insanlara bulaşması çok nadirdir.
Şap Hastalığının Tedavisi Var mı?
Şap hastalığına neden olan virüs, Aphtovirus alt grubunda yer alan Picornavirüsler arasındadır. Virüsün bilinen 7 serotipi (A, O, C, Sat 1, Sat 2, Sat 3 ve Asia 1) ve yaklaşık 64 alt tipi vardır. Türkiye'de en çok A, O ve Asia-1 serotipleri görülmektedir.
Virüs, güneş ışığına ve yüksek sıcaklığa dayanamamaktadır:
-
40 °C'de 12 saatte
-
60-65 °C'de 30 dakikada
-
85 °C'de hemen tahrip olur.
Dezenfektanlara Dayanıklılık Durumu: Virüs, bilinen çoğu dezenfektana dayanıklı olmakla birlikte şu maddeler virüsü etkisiz hale getirebilir:
-
Potasyum hidroksit (KOH)
-
%4 soda, asitler (sirke asidi)
-
%1-2 NaOH (sudkostik)
Hastalık Etkeninin Dayanma Süresi:
-
Dondurulmuş sperma (-270 °C) – 30 gün
-
Yapağıda – 24 gün
-
Deri ve kıllarda – 28 gün
-
Kuru ot ve danelerde – 130 gün
-
Ayakkabı ve lastik çizme – 80-100 gün
-
Toprakta – 28 gün
-
Dondurulmuş taze ette – 1 yıl boyunca hastalık yapma yeteneğini koruyabilir.
Denizli'de 17 Mahalle Karantinaya Alındı
Denizli'nin Honaz ilçesinde bir inekte şap hastalığı tespit edilmesi üzerine 17 mahallede karantina uygulaması başlatıldı. Honaz ilçesi Kızılyer Mahallesi'nde durumundan şüphelenilen bir inekten numune alınarak laboratuvara gönderildi. Yapılan testler sonucunda şap hastalığının varlığı tespit edilince, Kızılyer ve 16 mahallede hayvan hareketliliği kısıtlandı.
Denizli Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, riskli görülen hayvanların aşılandığını ve bölgede gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti. Erkaya, "Eğer yeni bir vakaya rastlanmazsa, yaklaşık bir ay içinde hayvan alım satımının yeniden başlayabileceğini öngörüyoruz" dedi.
Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr/