Scholz, Elektrikli Araçlar İçin Çin ile Görüşmelere Devam Çağrısında Bulundu

 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği'nin (AB) ticari çatışmalarda kendisine zarar vermemesi gerektiğini vurgulayarak, Çin ile elektrikli araçlar konusundaki müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini açıkladı. Scholz, bu açıklamaları, Almanya Dış Ticaret Birliği'nin (BGA) Berlin'de düzenlediği "İş İnsanları Günü" etkinliğinde yaptı.

Scholz, haksız ticaret uygulamalarından koruma gerekliliğine dikkat çekerek, "Daha fazla ülkeden, daha fazla ortakla, daha fazla ticaret, belirsiz bir dünyada mantıklı risk yönetimi" dedi. Bunun yanı sıra, "Çin ile elektrikli araçlar konusundaki müzakereler devam etmeli ve çelik gibi ucuz Çin ithalatının ekonomimize zarar verdiği alanlarla mücadele etmeliyiz. Ancak AB olarak verdiğimiz tepki kendimize zarar vermemeli" şeklinde konuştu.

Dünya Ticaret Örgütü Vurgusu

Bedelli Askerlik Ücreti Şok! 2025'te Ne Kadar Ödeyeceğiz? Bedelli Askerlik Ücreti Şok! 2025'te Ne Kadar Ödeyeceğiz?

Başbakan, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) küresel ticaret kurallarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini de belirtti. Scholz, Çin’in gelişmekte olan ülke olarak DTÖ'de özel muamele görmeyi artık bırakması gerektiğini ifade etti.

Scholz'un bu açıklamaları, 4 Ekim’de AB üye ülkeleri tarafından Çin’den gelen elektrikli araçlara gümrük vergisi uygulanmasına ilişkin yapılacak oylama öncesinde geldi. Almanya Başbakanı, öğle saatlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Macron, daha önce AB'nin Çin'in elektrikli otomobillerine karşı alacağı önlemleri desteklemişti.

Gümrük Vergisi Değerlendirmesi

AB Komisyonu, 5 Temmuz’da Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında geçici ilave vergi uygulamaya başlanacağını açıklamıştı. Karar öncesinde AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu ve açıklanan yeni vergi oranları bunun üzerine eklenecek.

Son yıllarda Avrupa ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerde Çin üreticilerinin payı hızla artarken, düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş Çin otomobilleri rakiplerini geride bırakıyor. BYD, SAIC, Geely gibi markalar ile Tesla'nın araçları Çin'de üretiliyor.

Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerindeki üreticiler, Çin yapımı modellerin iç pazarlarında hakimiyet kurmasından endişe ederken, Alman otomotiv üreticileri ise Çin ile ilişkilerin gerilmesinden ve bu pazardaki kayıplardan korkuyor.

Volkswagen, AB’nin Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere uyguladığı ilave gümrük vergisinin otomobil endüstrisinin rekabet gücünü artırmadığını belirterek, Alman hükümetini bu vergiye karşı oy kullanmaya çağırdı.

Editör: ÖMER CESUR