Son yıllarda Türkiye’de büyük ilgi gören ve kamu-özel sektör işbirliği (KÖİ) ile yapılan şehir hastaneleri, yalnızca iç piyasada değil, dünya çapında da örnek alınan projeler haline geldi. Kamu Özel Sektör İşbirliği (KÖİ) Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, şehir hastanelerinin, Türkiye’de büyük bir başarı elde ettiğini belirterek, "Dünyanın farklı yerlerinden gelip bu projeleri inceleyen, aynısından kendi ülkesine yaptırmak isteyen ülkeler var" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de bugüne kadar inşa edilen 18 şehir hastanesinin toplam yatak kapasitesi 20 bini bulmuşken, Aydın, “Türkiye 15 yıl içinde 20 bin yatak yaptı. Şehir hastaneleri birçok ülkeye de model oldu. Örneğin, Rönesans Holding Kazakistan'da KÖİ modeli ile şehir hastaneleri yapacak. Çünkü Türkiye’de yaptığı hastaneler çok beğenildi" dedi. Kazakistan dışında, Azerbaycan ve Özbekistan gibi ülkeler de şehir hastaneleri projelerini incelemek ve Türkiye ile işbirliği yapmak konusunda istekli olduklarını belirtti.
Türkiye’nin şehir hastanelerine olan ilgi, yalnızca yerel değil, uluslararası platformda da büyük yankı uyandırıyor. Özellikle Azerbaycan’ın en büyük bankası, bu projeleri daha yakından incelemek istediklerini dile getirdi. Bununla birlikte, Özbekistan'da da Türkiye ile model üzerine fikir alışverişi yapılması planlanıyor.
Dr. Eyüp Vural Aydın, şehir hastanelerinin yanı sıra, kamu-özel işbirliği ile gerçekleştirilen diğer projelerin de devlete gelir kazandırdığını vurguladı. Örneğin, İstanbul Havalimanı İGA’nın, 2024 Aralık ayında garanti edilen yolcu sayısını aşması nedeniyle devlete 55 milyon euro ek ödeme yapacağı bilgisini verdi. Aydın, "İGA devlete yıllık 40 milyar TL kira ödüyor. Pandemi nedeniyle 2020’de uçuşlar düşse de kira ödemeleri ertelendi. Şu an İGA, kira ödemelerini yapıyor ve ek ödeme de gerçekleştiriyor" dedi.
KÖİ projelerinin, Türk müteahhitlerinin yurt dışında büyük projelere imza atmasına da olanak sağladığını ifade eden Aydın, Türk firmalarının artık dünyanın her yerinde köprü ihalelerine katılabildiğini belirtti. Çanakkale Köprüsü örneğini vererek, "Dünyadaki en büyük asma köprülerden biri olan Çanakkale Köprüsü’nü Türk firmaları, Koreli ortaklarıyla tamamladı. Bu köprü şu anda dünyanın en büyük köprüsü olma özelliğini taşıyor" diye konuştu.
Bunun yanı sıra, Türkiye'deki tüm KÖİ projelerinin şeffaf ve denetimli olduğunu belirten Aydın, "Devletin toplam yatırımlarının yüzde 15’i KÖİ projelerinden oluşuyor. Bu projeler hem kamu tarafından hem de kredi veren şirketler tarafından denetleniyor" dedi. Eleştirilen KÖİ projelerinin aslında yüksek denetimle yapıldığını ve örneğin Bolu Tüneli gibi uzun süren projeler yerine, Avrasya Tüneli gibi 3 yıl gibi kısa sürede tamamlanan projelerin örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Son olarak, Türkiye’nin ihracatının artmasında KÖİ projelerinin de katkısı olduğunu söyleyen Aydın, "İstanbul-İzmir Otoyolu’nun açılmasıyla birlikte Bursa’da kurulan TEKNOSAB, 1 yıl içinde 40 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu otoyol ve bağlantılı projeler, Türkiye’nin ihracatına büyük katkı sağladı" diyerek KÖİ projelerinin sadece ülke içindeki büyümeye değil, dış ticaretin artışına da etki ettiğini belirtti.