ANTALYA HABERLERİ

Seleukeia Antik Kenti, Yangın Sonrası Tehlike Altında

2021 yılında yaşanan büyük Manavgat yangınının etkileri, tarihi ve kültürel mirasımız üzerindeki olumsuz etkilerini göstermeye devam ediyor.

Abone Ol

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2021 yılında meydana gelen büyük orman yangını, Seleukeia (Lyrbe) Antik Kenti'nin çevresindeki ağaçların kurumasına ve devrilmesine neden oldu. Bu ağaçlardan bazıları, Helenistik çağdan kalma antik yapılara zarar verdi.

Yangın Detayları

Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak kaydedilen Manavgat yangını, 28 Temmuz 2021'de başladı ve çeşitli illerden gelen destek ekiplerinin müdahalesiyle 10 gün sonra söndürüldü. Akseki, İbradı ve Gündoğmuş ilçelerine de sıçrayan yangında 7 kişi hayatını kaybetti, 60 bin hektar orman yandı ve 2 binin üzerinde ev, iş yeri, depo ve ahır zarar gördü. Yangından sonra Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, yanan alanlara 5 milyon 170 bin fidan dikti, 153 bin ton tohum toprakla buluşturuldu ve çeşitli ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirildi.

Seleukeia Antik Kenti'ndeki Hasar

Manavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi sınırlarında bulunan Seleukeia Antik Kenti, yangından kısmen etkilendi. Helenistik çağda, milattan önce 3'üncü yüzyılda kurulan antik kentin çevresindeki ağaçlar yangında kül olurken, dış duvarlarda da is oluştu. Side Müzesi Müdürlüğü nezaretindeki ekipler, temizlik çalışmaları yaparak kozalaklar ve küllerin temizlenmesini sağladı.

Ancak, yangından etkilenen ağaçların kesimi için o dönemde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alınamadı. Bu nedenle, antik kentin çevresindeki ağaçlarla ilgili temizlik çalışmaları gerçekleştirilemedi. Zamanla kuruyan ağaçlar, yağmur ve fırtına gibi doğal olaylar nedeniyle devrilmeye başladı. Devren ağaçlar, antik yapıların üzerine düşerek tapınak, mezarlık kilisesi ve agora gibi önemli yapıları tehdit etti.

Orman Bölge Müdürlüğü'nden Açıklama

Orman Bölge Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2021 yılında zarar gören tüm ağaçların kaldırıldığını, ancak antik kent koruma altında olduğu için izin olmadan müdahale edilemediğini belirtti. Ağaçların kesimi için izin sürecinin 2023 yılına kadar sürdüğünü ve bu süreçte ağaçların sürekli kontrol altında olduğunu vurguladı.

Ayrıca, ağaçların kesimiyle ilgili ihale sürecinin başladığını, ancak alanın hassas bir bölge olması nedeniyle tonajlı araçların giremediğini ve bu nedenle ihale sürecinin yavaş ilerlediğini ifade etti. Firmaların, tonajlı araç olmadan ağaçların kesimi ve nakliyesini nasıl gerçekleştireceğini belirlemeye çalıştığı belirtildi.

Yangın sonrası zarar gören antik kentteki ağaçların durumu, hem tarihi yapıların korunması hem de çevre güvenliği açısından önem taşıyor.