Su Faturalarında Büyük Değişim: "Kirleten Öder" Sistemi 2026’da Geliyor
Su tasarrufunu teşvik etmek ve çevresel etkileri en aza indirmek amacıyla hayata geçirilmesi planlanan "Kirleten Öder" sistemi için yeni tarih açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, su ve atık hizmetlerinde tüketim arttıkça bedelin de yükseleceği yeni fiyatlandırma modelinin 31 Aralık 2026 itibarıyla yürürlüğe gireceğini duyurdu.
Başlangıçta 2024 yılı sonunda uygulanması beklenen sistem, alınan yeni kararla iki yıl ertelendi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, su israfını önlemeyi ve çevreyi korumayı hedefliyor.
Yeni Fiyatlandırma Modeli Nasıl Olacak?
✔ Tüketim arttıkça fatura da yükselecek
✔ Çevre Temizlik Vergisi, atık toplama ve bertaraf bedeli tek kalemde alınacak
✔ Fazla su tüketenler ve fazla atık üretenler daha yüksek ödeme yapacak
"Kirleten Öder" Sistemi Ne Getiriyor?
Bu yeni model, su tasarrufunu teşvik etmeyi ve sürdürülebilir çevre politikalarını desteklemeyi amaçlıyor. Sistem sayesinde gereksiz su tüketiminin ve çöp miktarının azaltılması hedefleniyor.
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, yapılan değişikliklerin ayrıntılarını paylaştı. Öner'e göre, belediyeler bu sistemden elde edilen geliri sadece su ve atık hizmetlerinde kullanabilecek.
Yeni Dönemde Öne Çıkanlar:
- Çok su tüketenler daha fazla ödeme yapacak
- Çöp miktarı arttıkça fatura da kabaracak
- Gelir sadece atık ve su yönetimi için harcanacak
"Kirleten Öder" sistemi, vatandaşları bilinçli su tüketimine teşvik ederek hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyor.