8 Aralık'ta rejimin devrilmesiyle yeni bir döneme giren Suriye, Türkiye ile olan ticaret ilişkilerini hızla güçlendiriyor. Özellikle mobilya sektöründe, Suriyelilerin Türkiye'den alım yapma oranlarının ciddi şekilde arttığı gözlemleniyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2023 yılının Aralık ayında Türkiye'den 6 milyon 978 bin dolarlık mobilya alımı gerçekleştiren Suriyeliler, 2024 yılı Aralık ayında bu alımı yüzde 9,3 oranında artırarak 7 milyon 626 bin dolara çıkardılar.
Sektör yetkilileri, Suriye'deki talebin artış göstermeye devam etmesi durumunda, Suriye'nin Türkiye için 2025 yılı itibariyle mobilya sektöründe en önemli 10 pazar arasında yer alacağını öngörüyor. MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, Suriye'nin Türk mobilya sektöründe önemli bir paya sahip olacağını ve bu pazarın hızlı bir şekilde gelişeceğini vurguladı. Çalışkan, Suriye'deki ticaretin artmasıyla birlikte yerel yapıların da kurulmasının önemine dikkat çekti.
Suriye'nin çok iyi zanaatkâr ustalara sahip olduğunu belirten Çalışkan, savaş ve göçler nedeniyle iş gücünde yaşanan kırılmalar sonucu, Suriye'nin kısa vadede ithalatçı konumunda olacağını ve özellikle ev mobilyası ihtiyacının artacağını söyledi. Bu durum, Türk mobilya sektörüne önemli fırsatlar sunuyor.
Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, Suriye'ye yapılan mobilya ihracatının 2024'te yüzde 9,3 oranında artış gösterdiğini belirterek, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin mobilya sektörünün Suriye'deki inşaat sürecine de katkı sağlayacağını ifade etti. Terzi, Suriye'nin 2025'te Türk mobilya sektörü için yıldız bir pazar olacağına inanıyor.
Suriye'deki otomobil piyasasında da ciddi değişiklikler yaşanıyor. Esad rejiminin devrilmesinin ardından, ikinci el araç fiyatları rekor düzeyde arttı. Özellikle İdlib'deki oto pazarında eski model araçların fiyatları, binlerce dolarlık artışlarla dikkat çekiyor. Suriye'nin Türkiye limanlarından gelen ve "Avrupa arabaları" olarak bilinen araçlara olan talep de artmış durumda.